Miroslav Petrovec. Foto: MMC RTV SLO
Miroslav Petrovec. Foto: MMC RTV SLO

Kdor bo pozitiven s tem testom, bo lahko prepričan, da se je že srečal z novim koronavirusom.

Petrovec

Ste dobili vabilo za testiranje? Če ste pripravljeni svoje mnenje o tem deliti z nami, vas vabimo, da pišete na tvdnevnik@rtvslo.si.

Član svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Miroslav Petrovec je na vladni tiskovni konferenci razkril, da raziskava razširjenosti covida-19 v Sloveniji poteka. Prve ekipe so že šle na teren. Klicno središče se je odprlo ob 8.30, zavrnitev je bilo po Petrovčevih besedah zelo malo.

Raziskava bo omogočila, da dobimo prve trdne, verodostojne podatke, na podlagi katerih bodo lahko pristojne institucije pripravljale ali prilagajale ukrepe za spopadanje z epidemijo. Do zdaj imamo veliko domnev, tudi strokovnjaki so zelo različnih mnenj o razširjenosti okužbe, je poudaril.

Sorodna novica Vabila za sodelovanje v raziskavi poslana 3000 ljudem

Obsežna raziskava pripravljena "čez noč"

Pri raziskavi sodeluje vrhunska ekipa strokovnjakov, ki je v zelo kratkem času z velikim osebnim angažmajem zagotovila, da lahko delo steče, je nadaljeval Petrovec.

Koordinira jo institut za mikrobiologijo, sodelujejo pa še UKC Ljubljana, ljubljanska fakulteta za računalništvo in informatiko, pa fakulteta za družbene vede in statistični urad.

Fakulteta za računalništvo in informatiko je v "nemogočem času" nudila vso podporo, da lahko raziskava na tako masivnem delu sploh steče. Tudi statistični institut je "zelo agilno" stopil naproti in skupaj s FDV-jem čez noč omogočil postavitev baze za vzorčenje.

Tudi komisija za medicinsko etiko je vlogo urno pregledala, podala dopolnila in omogočila, da delo lahko steče.

Okuženi bodo obveščeni takoj

Pri nas bodo jemali brise in vzorce krvi. Foto: EPA
Pri nas bodo jemali brise in vzorce krvi. Foto: EPA

Petrovec je zagotovil, da bo za varnost podatkov absolutno poskrbljeno, podatki bodo ostali anonimni. "Seveda bodo ljudje, ki bodo sodelovali, na dom dobili pojasnilo oziroma izvid. Vedeli bodo, ali so morda okuženi ali pa so okužbo preboleli." Izidi bodo prišli v roku med enim in desetimi dnevi. Če bodo našli okužbo, bodo s posameznikom kontaktirali takoj in mu dali navodila za nadaljnje ravnanje. Vsak se bo lahko tudi odločil za ponovno testiranje po šestih mesecih. Imel bo tudi na voljo telefonsko številko, na katero bo lahko poklical in dobil odgovore na morebitna vprašanja.

Poudaril je, da je vzorec reprezentativen in metodološko utemeljen. Zato posamezniki ‒ če ne želijo sodelovati ‒ ne morejo izvesti zamenjave, denimo ponuditi prijatelja ali sorodnika na testiranje. V isti sapi je Petrovec zagotovil, da je testiranje popolnoma prostovoljno. Kdor ne želi sodelovati, lahko pokliče in to sporoči ali pa ne stori ničesar. Kdor pa želi sodelovati, bo s klicem izrazil pripravljenost, nato bodo uskladili čas, ko ga bo strokovna ekipa lahko obiskala na domu.

Strokovnih ekip, ki so sestavljene iz mikrobiologa in usposobljenega zdravstvenega delavca, je deset. Prvi dve sta zjutraj že odšli na teren.

Še en Petrovčev poudarek: vsi člani strokovnih ekip so testirani, ustrezno usposobljeni in tudi zavarovani. "Možnosti, da bi šlo kaj narobe, so minimalne ali nične."

Edinstvena raziskava na svetu

Sorodna novica Islandija: Daleč največ testiranj, kar 50 % primerov nesimptomatičnih

Petrovec srčno upa, da se bo odzvalo čim več ljudi. S tem bomo dobili kakovostne podatke, ki bodo koristili nam vsem, je poudaril. "To bodo prvi jasno potrjeni podatki, ki bodo omogočili vsem nam boljše in lepše življenje." Raziskava bo potekala predvidoma do konca tedna, nato bodo potrošili še nekaj dni za obdelavo podatkov. Najprej jih bodo ponudili strokovni javnosti, nato še zainteresirani. Potrjeni primeri bodo šli v dnevno objavljeno statistiko.

Takšne raziskave po njegovem vedenju ni izvedel in dokončal še nihče. Avstrija in Islandija sta izvedli omejeno preiskavo, kjer so jemali samo bris v nosnem delu žrela in tako iskali aktivno okužene, ne pa prebolelih.

Slovenski raziskavi podobno načrtuje Nemčija, in to v precej večjem obsegu. Nemčija si to lahko privošči, ker je proizvajalka teh testov, pri nas pa je precejšnje pomanjkanje in že za to našo raziskavo je bilo težko zagotoviti teste, je poudaril mikrobiolog.

Iskanje tako okuženih kot prebolelih

V Sloveniji jemljejo tako brise, ki kažejo na aktivno okužbo, kot vzorce krvi, kjer iščejo protitelesa in tako ugotavljajo prebolelost.

Zagotovil je, da uporabljajo zelo dobre teste. Preizkusili so jih tako v tujini kot v slovenskem laboratoriju. "Imajo odlično občutljivost in specifičnost. Lažno pozitivnih bo izjemno malo, če sploh kaj. [...] Kdor bo pozitiven s tem testom, bo lahko prepričan, da se je že srečal z novim koronavirusom."

Drugi, preprosti testi in neznanke okoli imunosti

Sorodna novica Kdaj bo na voljo cepivo proti covidu-19?

Na svetu je veliko ponudbe hitrih testov, ki so zelo preprosti, a jih pri preiskavi ne bodo uporabljali, ker imajo veliko omejitev​. Nekaj teh hitrih testov so preizkusili na institutu, dobili pa so tudi poročila iz tujine, da so morali milijone in milijone tovrstnih testov dobesedno odvreči v smeti zaradi neustrezne kakovosti. "Ob nepravilni uporabi bi lahko prišlo do resnih posledic. Testirajmo s testi, ki so zanesljivi. Če bi uporabljali slabe teste, bi bilo zaupanje zdravnikov in javnosti nemogoče povrniti."

Na novinarsko vprašanje je komentiral špekulacije o čredni (ne)imunosti. Po svetovnih medijih se namreč pojavlja veliko poročil, da so pri že prebolelih dokazali virus. Ni pa nobenega resnega znanstvenega poročila, kaj se je tam res zgodilo, ali so bili ti ljudje res bolni ali pa so pri njih le pokazali prisotnost virusa. Virus je z nami 4 mesece in je še vedno neznan, še posebej o pridobljeni imunosti ali celo čredni imunosti je danes prezgodaj govoriti, je sklenil znanstvenik.

Novinarska konferenca vlade