"Če je vloga popolna, in sicer da niso potrebne nobene dopolnitve, bomo lahko dali soglasje, ker zadeva etično ni kakor koli sporna," je dejal Voljč. Ob tem je izpostavil vprašanje, "ali bodo z ljudmi, ki bodo vključeni v raziskavo, ravnali po vseh etičnih načelih, ki so za to natančno določena".

Božidar Voljč je predsednik Komisije RS za medicinsko etiko. Foto: BoBo
Božidar Voljč je predsednik Komisije RS za medicinsko etiko. Foto: BoBo

Ugotovitve širšega testiranja prebivalstva bodo ključne za načrtovanje postopnega sproščanja ukrepov. Kot je v sredo povedal član svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje in predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec, bodo testiranja opravili na reprezentativnem vzorcu od 1000 do 1500 prebivalcev.

Vzorec testiranih bo, kot je pojasnil, zajel tako odrasle kot otroke in vse slovenske pokrajine. Tiste, ki bodo zajeti v raziskavo, bodo anketirali o njihovem zdravstvenem stanju, nato pa jim tudi vzeli bris in vzorec krvi, če bodo v to privolili.

V samoosamitev pošiljali več sto ljudi, ali so bolezen preboleli, ni znano

V populaciji so namreč ljudje, ki so okužbo preboleli v samoosamitvi, a te potrditve ni, je opozoril. V času epidemije so namreč po podatkih z vstopnih točk v samoosamitev poslali nekaj 100 ali celo 1000 ljudi na dan. Za te pa ne morejo biti prepričani, ali so preboleli covid-19 ali ne, je izpostavil Petrovec. Po drugi strani pa bi radi raziskovalci odgovorili tudi na ugibanja javnosti o velikem številu okuženih, ki naj ne bi imeli simptomov.

Rezultate bi lahko dobili že do prvomajskih praznikov. Pred tem mora sicer raziskavo odobriti še komisije za medicinsko etiko. Po Petrovčevem mnenju bi tako lahko raziskava stekla že prihodnji teden. Vsi rezultati bodo objavljeni javno.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.