Covidni oddelek v jeseniški bolnišnici. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Covidni oddelek v jeseniški bolnišnici. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je v sredo v oddaji Vroči mikrofon na Radiu Slovenija dejala, da bi se ji participacija za hospitalizacijo necepljenih zdela pravična rešitev. "Na skupini se uradno o tem še nismo pogovarjali, dobivam pa številne pobude, da bi se v Sloveniji uvedlo nekaj podobnega kot drugod, in mislim, da bomo to tudi obravnavali. Nekateri ljudje smo odgovorno pristopili k epidemiji in se cepili. Z nekim minimalnim tveganjem, ampak vendarle. Potem so pa tu drugi, ki se niso cepili, uživajo pa vse ugodnosti. Tukaj je treba stvari postaviti na tehtnico. Participacija za hospitalizacijo necepljenega bi bila, mislim, pravična rešitev," je dejala Beović.

Sorodna novica "Participacija za hospitalizacijo necepljenega bi bila pravična rešitev"

Kot lahko razumemo, bi to najverjetneje pomenilo, da bi necepljeni bolniki morali plačati oziroma doplačati bolnišnično zdravljenje zaradi covida-19. Omemba tega predloga je tudi na družbena omrežja prinesla precej razburjenja, pri čemer je bilo opaziti veliko sovražnega govora, vključujoč osebne napade in grobe seksistične izjave.

Morda tudi zato Beović danes ni želela podrobneje razpravljati o tej temi, je pa za MMC na kratko pojasnila, da je šlo v radijskem intervjuju le za idejo, ki naj bo "ljudem in politiki v razmislek". Na vprašanje, ali bo posvetovalna skupina za cepljenje obravnavala predlog participacije pri hospitalizaciji, je Beović odgovorila, da tega še ne ve, in dodala, da pravzaprav ne gre za vprašanje, ki bi ga morala reševati posvetovalna skupina za cepljenje, temveč je to vprašanje "bolj za ljudi, kako naj se odločijo, da se rešijo te hude situacije".

Toda ali ne bi s participacijo pri hospitalizaciji necepljenih odprli Pandorine skrinjice ter se začeli spraševati, ali bi moral kadilec plačati za zdravljenje pljučnega raka ali pa ponesrečenec, ki je vozil pijan, za obravnavo na urgenci? Beović odgovarja, da odločitve za necepljenje ne moremo enačiti z boleznimi odvisnosti. "Torej primerjava z alkoholizmom in kajenjem ne zdrži. So pa situacije, v katerih bi bilo dobro povečati odgovornost ljudi tudi sicer."

Kot je dejala Beović, gre za širše družbeno vprašanje, na katero ne more odgovarjati le posvetovalna skupina za cepljenje.

Za komentar smo prosili tudi Komisijo za medicinsko etiko, od koder so nam odgovorili, da glede problematike še niso sprejeli stališča, lahko pa ga pričakujemo v prihodnjih dneh.

In na kakšen način bi sploh bilo izvedljivo, da bi bolniki, ki imajo plačano zdravstveno zavarovanje, doplačevali zdravljenje v bolnišnici zaradi odločitve, da se ne bodo cepili? Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije odgovarjajo, da bi bilo takšne spremembe mogoče uvesti le s spremembo veljavne zdravstvene zakonodaje. "Kar pomeni, da je v zvezi s tem treba doseči ustrezno družbeno in politično soglasje," so zapisali.

Singapur prvi na svetu napovedal zaračunavanje necepljenim

9. novembra smo poročali, da Singapur ne bo več poravnaval zdravstvenih stroškov bolnikov s covidom-19, ki so upravičeni do cepljenja, a se ne cepijo. "Covidnim bolnikom, ki se ne želijo cepiti, bomo začeli zaračunavati," je takrat sporočilo zdravstveno ministrstvo. Izvzeti so ljudje, ki se zaradi zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti, in otroci, mlajši od 12 let. Ukrep bo začel veljati 8. decembra. Necepljeni bolniki imajo sicer še vedno druge možnosti plačila računov zdravljenja, kot so državne subvencije in zasebno zavarovanje. "Tudi za necepljene bo zaračunavanje storitev še vedno zelo subvencionirano," je pojasnil minister za zdravje Ong Je Kung.