Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

"Ta bolezen, ki jo povzroča Francisela tularensis, se po navadi začne nenadno, z visoko temperaturo, mrzlico, lahko se pojavi na koži bulica, iz katere nastane mehurček, ki poči, nastane ranica," pojasnjuje Tatjana Frelih z NIJZ-ja Nova Gorica.

Bolezen lahko poteka v blagi obliki, lahko pa je potrebno tudi bolnišnično zdravljenje. V šempetrski bolnišnici so sprejeli že sedem ljudi.

"Pri dveh bolnikih je bila tudi potrebna premestitev v terciarno ustanovo zaradi nadaljnjih obravnav in pa zdravljenja, eden od teh je imel tularemični encefalitis, večina drugih pa prizadetost pljuč," je dejal Gregor Nemec iz bolnišnice Šempeter.

Nekateri bolniki so se okužili pri stiku z zajci, drugi pri kmečkih opravilih, nekateri pa tudi z vodo. Prenašalcev te bakterije je namreč več.

"Miši, voluharice, kunci, divji zajci, to so najpomembnejši gostitelji v našem okolju. Okuženi so lahko tudi klopi, ki so lahko hkrati gostitelji in hkrati prenašalci," je še dodala Tatjana Frelih.

Strokovnjaki zato svetujejo, da se ne dotikamo poginulih živali, da se ustrezno zaščitimo pred klopi in da naše domove zavarujemo pred glodavci.

Iz več krajev poročajo o primerih zajčje mrzlice