Predsednik Fidesa ob prihodu na sedež vlade. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Predsednik Fidesa ob prihodu na sedež vlade. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Popoldne so se na ministrstvu za zdravje po skoraj dveh tednih nadaljevala stavkovna pogajanja med Fidesom in vladno pogajalsko skupino. Kot je po pogajanjih povedal predsednik Fidesa Damjan Polh, bo vladna stran zdravniškemu sindikatu predvidoma v sredo poslala nov predlog. Ta bo oblikovan na način, da bo imel težo in veljavo, da zadosti izgubljenemu zaupanju Fidesa do vlade, je po pogajalski seji medijem dejal namestnik vodje vladne pogajalske skupine Denis Kordež.

Polh je razpravo na današnjih pogajanjih ocenil za "kar burno", saj da so morali razčistiti veliko stvari. "Moram reči, da so nekatera stališča drugače razumljena na eni in na drugi strani. Da bi se izognili tem stališčem, smo prosili, da nam pisno posredujejo predloge reševanja stavkovnih zahtev," je pojasnil v izjavi za medije.

Pisni predlog bo najprej preučil odvetnik Fidesa. Preden bi se sindikat udeležil stebrnih pogajanj za zdravstvo in socialno varstvo, pa pričakujejo "neka jamstva in zaveze". Polh sicer meni, da bi nesoglasja med vlado in zdravniškim sindikatom lahko rešili v čim krajšem možnem času, denimo v 14 dneh. Do prekinitve ali zamrznitve stavke tako še ni prišlo.

"Vsekakor je občutek, da smo nekako začrtali primerno pot, po kateri zdaj nadaljujemo naša pogajanja," je po pogajanjih dejal Kordež. Potrdil je, da bo vlada tisto, o čemer so se pogovarjali na pogajalski seji, zapisala v pisni predlog in ga posredovala Fidesu. Tam ga bodo preučili v najkrajšem možnem času in nanj odgovorili, nato pa se bodo dogovorili o nadaljnjem terminu srečanja.

Dogovora niti glede mediacije, zamrznitev stavke ne pride v poštev

Glede mediacije – pripravljenost nanjo sta v preteklem obdobju izrazili obe strani – pa je Kordež pojasnil, da se na današnjih pogajanjih za mediacijo ni odločila nobena stran. "Če se kakršna koli potreba po mediaciji pojavi konkretneje, potem bo pač to stvar, ki jo bo treba obravnavati na naslednjih pogajanjih," je dejal Kordež. Po drugi strani pa je Polh povedal, da bi bila glede na razhajanja oziroma morebitna drugačna razumevanja stavkovnih sporazumov mediacija dobrodošla.

Predstavnica sindikata Fides Nika Ahačič Srednik je v Odmevih Televizije Slovenija dejala, da je izkupiček današnjih pogajanj majhen, a da upajo, da bo pisni predlog vlade tak, da ga bodo lahko obravnavali in se do njega opredelili. Glede mediacije je Ahačič Srednik pojasnila, da je Fides podal predlog, da bi bila ta primerna, "predvsem, ker si na vladni strani in Fides na zdravniški strani nekoliko različno predstavljajo podpisane sporazume in stavkovne zahteve". Kot je dodala, bi bil nevtralen mediator, ki bi bil seznanjen z zakonodajo, verjetno zelo koristen za zbližanje stališč. "Kolikor sem obveščena, je bila vlada nekoliko presenečena ob predlogu mediacije. (…) A če prav razumem, ni proti in lahko pričakujemo, da bi do mediacije prišlo. Le ustrezno osebo bi bilo treba najti."

Ahačič Srednik je za Odmeve še pojasnila, da zamrznitev stavke ne pride v poštev, mogoča je le njena prekinitev. V zameno za prekinitev pa Fides od vlade pričakuje jamstvo, "ki bi nam pomagalo lažje prebroditi situacijo in se morda res dogovoriti o prekinitvi stavke".

Kaj v Fidesu pričakujejo v zameno za morebitno zamrznitev stavke?

Vodstvo Fidesa se je po srečanju s premierjem Robertom Golobom udeležilo nadaljevanja stavkovnih pogajanj, ki so zastala 22. februarja. V vmesnem času sta se premier Golob in ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel po besedah Prevolnik Rupel vsaj enkrat neformalno sestala s predstavniki sindikata.

Kot je pred pogajanji napovedal Polh, naj bi vladi predstavili tudi sklop ukrepov, ki bi preprečili zlom zdravstva, in znova tudi vse svoje zahteve. Teh pa ni mogoče rešiti čez noč. "Niso finančne zahteve tiste, na katerih se lomijo kopja, ampak je cel sklop prepotrebnih ukrepov v zdravstvu, zato da nekako preprečimo zlom javnega zdravstvenega sistema, ki je slonel, saj veste, na plečih premnogih zdravnikov in premnogega nadurnega dela," je v ponedeljek ob napovedi vložitve zahteve za presojo ustavnosti in zakonitosti vladnega odloka o opravljanju zdravniške službe med stavko poudaril Polh.

Napredka pri pogajanjih med Fidesom in vlado ni bilo

Fides po srečanju z Golobom: Ostali smo na enaki točki

Predstavniki Fidesa so se pred pogajanji sestali tudi s premierjem Golobom. Polh je pred sestankom z Golobom za medije povedal, da od vlade niso prejeli nobenega novega predloga. Zato ni vedel, kaj se bo dogajalo na sestanku s premierjem in kaj pozneje na pogajalski seji v okviru stavkovnih pogajanj. "Če pripravljajo interventni zakon, menimo, da so uvideli, da so šli v prazno," je odgovoril na vprašanje, koliko zdravniki po državi upošteva vladni odlok o opravljanju zdravniške službe med stavko, za katerega so v zdravniškem sindikatu napovedali, da bodo na ustavno sodišče vložili pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti s predlogom začasnega zadržanja.

Po srečanju s predsednikom vlade pa je Polh povedal, da so "ostali na enaki točki". Predlog vlade bodo v zdravniškem sindikatu komentirali, ko ga bodo prejeli v pisni obliki, je dejal Polh. Na vprašanje, kaj konkretno si želijo videti v pisni obliki, je odgovoril, da zavezo vladne strani. "Kako bodo oni dali zavezo, da bo tisto, v kar se bomo spustili, uresničeno, bomo videli," je dejal.

Na dodatno vprašanje, ali bi torej privolili v zavezo brez takojšnjih finančnih učinkov, je Polh odgovoril, da o tem on ne more odločati. Ga je pa bilo razumeti, da vlada noče privoliti v finančne učinke v letošnjem letu. "Ampak vse se da zapisati drugače," je povedal Polh. Okvirje za stavkovna pogajanja po njegovih besedah predstavljajo centralna pogajanja s sindikati javnega sektorja. Znova je spomnil na porušeno zaupanje Fidesa v vladne obljube, ki se niso uresničile.

Ministrica za zdravje Prevolnik Rupel je po sestanku pri premierju dejala, da za zdaj niso nič bližje zamrznitvi stavke, se pa pogajanja nadaljujejo, v sredo se bodo nadaljevala tudi pogajanja o plačnem stebru za zdravstvo in socialno varstvo, je napovedala. "Vseeno še ostajam optimistična, pa upam, da bo kakšen napredek. Vsi smo bili zelo odprti (...) za nadaljnje pogovore," je poudarila pred pogajanji.

Na pogajanjih pričakovana tudi razprava o možnosti mediacije

Fides je sicer v ponedeljek razburila Golobova izjava v DZ-ju, ko je dejal: "Vsi sindikati, razen Fidesa, 45 jih je v javnem sektorju, so razumeli, da je treba implementacijo plačne reforme zamakniti. Fides tega ne razume, noče razumeti, raje vzame za talce paciente, najšibkejše, najranljivejše, celo invalide. Ne zanima jih nič drugega, razen kako izbojevati boljše finančne pogoje zase." "Nad njegovimi besedami smo zgroženi, saj jasno kažejo, kakšna je pripravljenost vlade na iskanje konsenza za končno ureditev razmer v slovenskem javnem zdravstvu," so premierjeve besede ocenili v zdravniškem sindikatu.

Zdravniška zbornica za umiritev retorike in čimprejšnjo sklenitev dogovora

Pogajanja bodo uspešna, ko bodo iskrena in usmerjena v ureditev razmer v zdravstvu, pa so sporočili z Zdravniške zbornice Slovenije. Obe strani ob tem ponovno pozivajo, naj energijo iz neproduktivne retorike in poskusov hipnih rešitev posledic usmerijo v iskanje dolgoročnih rešitev in odpravljanje vzrokov. Vsak dan nedogovora namreč otežuje predvsem življenje prebivalcev, so opozorili in dodali, da težava niso predstavniki ene poklicne skupine, temveč dolgoletno pomanjkanje sistemskega pristopa.

"Tudi če bi v našem zdravstvenem sistemu zamenjali vse zdravnike, od prvega do zadnjega, in pripeljali neke druge, idealne zdravnike, ki ne bi imeli človeških slabosti, ampak samo človeške kreposti, ta zdravstveni sistem ne bi deloval niti za kanec bolje, kot dela zdaj," je občutek, ki je po navedbah zbornice enoten večini zdravstvenih delavcev, povzela družinska zdravnica Polona Campolunghi Pegan.

S srečanjem z zaposlenimi v javnem zdravstvu, in ne zgolj z vodstvi zdravstvenih zavodov bi odločevalci spoznali bolj jasno sliko o resničnih razmerah, s katerimi se zdravstvo dnevno spopada, menijo pri zbornici.

Sindikat Fides je zdravniško stavko, ki traja že osmi teden, začel 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Svet invalidskih organizacij kritičen do stavkovnega zbora URI Soča

Z Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) so sporočili, da so zgroženi nad odločitvijo stavkovnega zbora URI Soča, da bo sledil mnenju Fidesa o neustavnosti in nezakonitosti vladnega odloka glede opravljanja zdravniške službe med stavko.

Glede na odlok o opravljanju zdravniške službe med stavko, ki ga je vlada sprejela prejšnji četrtek, bi morala ambulanta za voznike s posebnimi potrebami v URI Soča začeti delovati, a še vedno ne sprejema oseb, starih od 18 do 65 let, zaradi česar številni ne morejo pridobiti oz. podaljšati vozniškega dovoljenja. V NSIOS-u zato še naprej pozivajo k odprtju ambulante za vse.

Dogajanje na URI Soča je na ponedeljkovi seji DZ-ja komentiral tudi premier Robert Golob. "Pa kakšen človek si, da invalidom otežuješ življenje, zato ker si misliš, da imaš pravico do stavke, in to počneš že osem tednov. Jaz to res težko razumem. Ko se spraviš na invalide, takrat jaz nimam več, se opravičujem, spoštovanja do takega človeka," je bil kritičen. Ob tem je pojasnil, da je v pripravi interventni zakon, ki bo vključeval enake ukrepe kot vladni odlok.