Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

V Logatcu še do pred kratkim strokovnjaka, ki bi pomagal ljudem v čustvenih stiskah, ni bilo. Po samo treh mesecih delovanja novega Centra za duševno zdravje pa imajo vključenih kar 150 pacientov, obravnavali so tudi 14 otrok.

"To je veliko za ravnokar ustanovljeni center, za katerega se ve, da je za odrasle. Starši, ki so se obrnili na nas, so bili res v hudih stiskah, potrebovali so ne samo strokovni nasvet, ampak cel niz oblik pomoči," pravi Vesna Švab, vodja Centra za duševno zdravje odraslih

Ob ustrezni pomoči duševne motnje pri otrocih minejo. "Če pa so zastarane, dolgotrajne in če otroci ne dobijo pomoči, potem lahko to vpliva na njihovo funkcioniranje pozneje v življenju, in to je zelo trdno dokazano," dodaja vodja centra. Otroci se pogosto zapirajo v sobe, a to še ni znak za alarm.

"Mame in očetje zelo dobro vedo, kdaj je šlo to čez neke običajne meje, in ne morejo navezati stika z otrokom. Če ne more v šolo, če ne more delati, če se ne more dobro imeti, če ne gre med prijatelje," je še dejala Vesna Švab.

V Logatcu zagotavljajo pomoč brez naročanja, brez napotnice in brezplačno. "Tisti, ki pride na vrata, ga takoj sprejmejo, se z njim pogovorijo, na podlagi tega uvodnega pogovora se odloči naprej, kako bo potem te naše strokovnjake obiskoval," je povedala Urška Tomič, v. d. direktorja ZD Logatec

Za deklico, ki si je pretekli petek vzela življenje, je prepozno. Ni pa za vse tiste njene vrstnike, ki se zaradi dogodka morda počutijo tesnobno. Šola je vsem staršem poslala dopis, naj bodo pozorni in naj se z otroki o tem pogovarjajo.

Čakalne dobe pri strokovnjakih so za otroke v stiski predolge
Klic v stiski

Če čutite hudo duševno stisko ali imate samomorilne misli, poiščite strokovno pomoč v organizacijah, ki nudijo neposredno pomoč.

Lahko se obrnete na svojega osebnega zdravnika ali na:
112 – Center za obveščanje (za takojšnjo nujno pomoč)
116 123 – Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24h/dan)
116 111 – TOM – telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro)
01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)
031 233 211 – Ženska svetovalnica – krizni center (24h/dan)