Gregor Majdič, Igor Švab, Marko Jug in Irma Gubanec med podpisom dogovora o sodelovanju v balkonski dvorani rektorata Univerze v Ljubljani. Foto: Univerza v Ljubljani
Gregor Majdič, Igor Švab, Marko Jug in Irma Gubanec med podpisom dogovora o sodelovanju v balkonski dvorani rektorata Univerze v Ljubljani. Foto: Univerza v Ljubljani

Potem ko je medicinska fakulteta je v petek napovedala, da bo 15. decembra zaradi večmilijonskega dolga prenehala izvajati storitve za UKC Ljubljana, sta po posredovanju Univerze v Ljubljani instituciji sklenili dogovor.

Dobro novico je javnosti sporočil rektor Univerze v Ljubljani Gregor Majdič. "Posebej me veseli, da smo v dogovor vključili tudi točko o nadaljnji graditvi medsebojnega sodelovanja, saj sam kot rektor univerze menim, da bi UKC in Univerza v Ljubljani morala biti bolj tesno povezana," je dejal in dodal, da verjame, da je podpisani dogovor začetek tega tesnejšega sodelovanja, "ki bo vodil v napredek obeh ustanov za dobro pacientov".

"Na medicinski fakulteti smo zelo zelo veseli dogovora. Potrditi ga mora še upravni odbor fakultete. Zastavil bom svoj vpliv in ugled, da bi se to zgodilo," je v skupni izjavi za javnost dejal dekan ljubljanske medicinske fakultete Igor Švab.

Direktor UKC-ja Ljubljana Marko Jug pa je poudaril, da je univerza s svojim posredovanjem "pokazala vso svojo širino in potrdila vlogo v družbi, to je, da išče rešitve in da poganja družbo naprej", in dodal, da se s tem dogovorom postavljajo novi temelji sodelovanja med univerzo in kliničnim centrom. Tudi predsednica sveta UKC-ja Ljubljana Irma Gubanec je dejala, da upa, da bo svet bolnišnice potrdil doseženi dogovor.

Podrobnosti dogovora niso razkrili. Jug, ki je sicer vztrajal, da mora fakulteta razkriti strukturo cen storitev, ki jih opravlja za UKC Ljubljana, je dejal, da so se dogovorili, da bo poslovanje odslej transparentno in da bodo cene pregledovali skupaj. "Detajlne analize bodo potekale pozneje, več ne bi razkrivali," dodaja. Poudaril je, da je pomembno, da so dosegli krovni dogovor, da se razumejo in da vsi želijo, da bi poslovali transparentno. "In to je ta bistveni korak," je prepričan Jug.

Dogovor med medicinsko fakulteto in UKC Ljubljana

Spor je zanetil domnevni dolg

Spor med institucijama namreč izvira iz 43-milijonskega dolga UKC-ja Ljubljana do fakultete, ki za klinični center izvaja mikrobiološke in patološke preiskave. Pri tem pa UKC Ljubljana trdi, da dolga sploh ni, saj da fakulteta zaračunava previsoke cene storitev.

Vodstvi medicinske fakultete in UKC Ljubljana sta se sicer sestali že prejšnji teden, kjer so stališča po besedah Švaba "kar precej zbližali", a do končnega dogovora ni prišlo. Medicinska fakulteta je nato prejšnji četrtek zvečer odpovedala sestanek z vodstvom UKC-ja Ljubljana, ki je bil načrtovan za petek. Kot so zapisali, so bili v takšno ravnanje primorani, saj da je bil odziv UKC na dogovorjeni predlog fakultete negativen in brez vsebinske obrazložitve. Medicinska fakulteta je tako v petek začela tehnične priprave na prenehanje izvajanja storitev za UKC Ljubljana. V kliničnem centru pa so se med tem pripravljali na možnost vložitve predloga za začasno odredbo, s katero bi sodišče ljubljanski medicinski fakulteti naložilo zagotavljanje storitev za UKC.

Dogovor med ljubljanskim UKC-jem in fakulteto