V nedeljo so opravili 489 testiranj, v bolnišnicah se je zdravilo 114 ljudi, od tega 30 na intenzivnih oddelkih bolnišnic. Čeprav bolnišnice poročajo o umirjenem pritoku bolnikov, pristojni svarijo, da se krivulja epidemije še ni obrnila.

Pretekli konec tedna so policisti po slovenskih cestah opravili nadzor pri 3.348 voznikih in pri tem ugotovili 103 kršitve odloka prepovedi gibanja zunaj občin in zbiranja na javnih površinah.

Čakajo na izide v času velikonočnih praznikov

Vladni govorec Jelko Kacin je zato poudaril, da se ljudje sicer omejevalnih ukrepov držijo, in to potrjuje tudi število novih okužb, ki ne narašča tako strmo kot prejšnji teden. Vlada bo zato po njegovih besedah preučila ukrepe, ki bi omogočili zagon nekaterih panog gospodarstva, in to že takoj po velikonočnih praznikih, če med veliko nočjo ne bo prevelikega porasta števila bolnikov, ki potrebujejo nego v bolnišnicah.

"Resno razmišljamo o tem, da posameznim panogam po korakih omogočamo ponoven zagon, tako kot smo ga omogočili kmetijcem," je v Odmevih dejal tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Država bo zdaj zaščitno opremo po njegovih besedah lahko počasi zagotavljala tudi gospodarstvu, potem ko jo je morala najprej zagotoviti vsem nujnim službam, da lahko delujejo. Prepričan pa je, da v obratih, kjer proizvodnja teče tudi med epidemijo, poskrbijo za varnost delavcev. V proizvodnji ni težav z okužbami, "vsaj ni omembe vrednega podatka na tem področju", je dodal.

Po svetu okužbo potrdili pri več kot 1,27 milijona ljudeh

Medtem je pandemija novega koronavirusa po svetu zahtevala že več kot 70.000 življenj, od tega v Evropi več kot 50.000, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V nekaterih najhuje prizadetih državah se položaj nekoliko umirja. Avstrija zato razmišlja o odpravi nekaterih omejitev, na Japonskem pa jih bodo šele uvedli. V ZDA se pripravljajo na najhujše, v EU-ju pa sprejemajo ukrepe za ublažitev gospodarske krize.