Fotografija je simbolična. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Fotografija je simbolična. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Program celostne rehabilitacije Skupaj na poti do zdravja, ki poteka pod okriljem Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, v septembru praznuje peto obletnico delovanja. Od sprva pilotnega projekta program zdaj postaja reden. Do danes ga je končalo že 200 bolnikov.

Kristina Modic. Foto: MMC RTV Slovenija/Ksenja Tratnik
Kristina Modic. Foto: MMC RTV Slovenija/Ksenja Tratnik

"Ne da se opisati hvaležnosti bolnikov ob koncu, ko zaključujejo ta program, ko pišejo, da smo jim pomagali vrniti se v življenje," je dejala izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo Kristina Modic. S temi besedami je na novinarski konferenci STA kluba v sodelovanju z omenjenim združenjem poudarila pomen rehabilitacije in celostne obravnave bolnikov.

Med pogosto zapostavljenimi vidiki pri obravnavi je prehranjevanje bolnikov. Zaradi bolezni, ki je zelo obremenjujoča za metabolizem, in zdravil, ki še dodatno prizadenejo posamezne organe, je prehranjevanje teh bolnikov zelo težavno. Tako jim, kot poudarja zdravnica s kliničnega oddelka za hematologijo UKC-ja Ljubljana Irena Preložnik Zupan, ves čas pomagajo, da bolnik ostane v stanju, ki omogoča normalno ozdravitev.

Pomembna fizična dejavnost, pa tudi socializacija

S tem vsaj deloma ohranjajo tudi mišično maso, ki je ključnega pomena pri zelo pomembni fizični dejavnosti. S projektom so zato bolnikom omogočili sobna kolesa, s katerimi lahko ob nekajminutni dnevni vadbi ohranjajo mišično maso, prav tako pa rekreacija pozitivno vpliva na bolnikovo voljo, je dejala Preložnik Zupan.

Poleg zdravljenja program bolnikom omogoča tudi socializacijo. "Marsikdo niti ne zna ubesediti niti ne ve, da ima določene težave, ki jih je potem slišal od drugih bolnikov, in je nato ugotovil, da so to tudi njegove težave. To delo v majhnih skupinah je tako pomembno za bolnike s podobnimi diagnozami, da so številni ob zaključku programa povedali, da njihovo življenje nikakor ne bi bilo takšno, kot so ga pridobili s tem programom," je še poudarila.

Sorodna novica Eden značilnih simptomov krvnih bolezni je huda utrujenost, stroka poudarja pomen zgodnje diagnoze

Vodja projektov Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo Brina Žagar je prav tako poudarila pomen podpore in pomoči med zdravljenjem in po njem. V skupinskih rehabilitacijah namreč bolniki pogosto spoznajo ljudi s podobnimi izkušnjami in uvidijo, da niso sami.
Po končanem zdravljenju pa se morajo ti ljudje ponovno soočiti z zunanjim svetom, zato je pomembno, da ohranjajo skrb za zdravje tudi v tem obdobju, je dejal predsednik Združenja hematologov Slovenije Matevž Škerget. Opozoril je na pomen skrbi za duševno zdravje, prav tako pa na nujnost telesne dejavnosti in opore bližnjih.

Za vse, ki delujejo v programu, pa je najbolj izpolnjujoče, ko vidijo uspešne zgodbe posameznikov, ki znova zaživijo. "Kar zmoremo in znamo, vložimo v to, da človeku pomagamo. Ne da se opisati pri stiskah dobrega občutka, ko strokovnjaki in združenje človeka podpremo na različnih področjih, da se lahko vrne v svoje okolje," je še dejala Modic.

Sorodna novica Uspešen zaključek akcije: naprava za zdravljenje krvnih rakov bo na voljo konec leta

Za uresničitev projekta so se povezali civilna družba, stroka in ministrstvo za zdravje, ki je program pet let tudi sofinanciralo. V tem obdobju so ga kot kakovostnega prepoznali tako doma kot tudi v tujini. Pogosto namreč kot primer dobre prakse gostujejo tudi v državah Zahodne Evrope. Kljub temu pa sogovorniki poudarjajo, da zgolj program ni dovolj. Po njihovem mnenju bi morali za njeno celostno reševanje težavo nujno naslavljati tudi na državni ravni.

Folikularni limfom je sicer ena od krvnih bolezni, o katerih ozaveščajo v septembru, sicer mesecu krvnih bolezni. Ker so krvni rak in druge bolezni krvi zelo obremenjujoči za bolnike, je ključnega pomena njihovo pravočasno odkritje.