Fotografija je simbolična. Foto: Radio Maribor/Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Radio Maribor/Pixabay

Na ministrstvu za zdravje dodatkov kljub pozivom ne nameravajo poenotiti. Kot so za STA pojasnili, so oba dodatka za izbiro specializacije iz družinske medicine uvedli z namenom spodbuditi čim več mladih zdravnikov k izbiri specializacije iz družinske medicine.

Do prvega v vrednosti 20 odstotkov urne postavke so na podlagi zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva iz leta 2021, ko je bil zdravstveni minister Janez Poklukar, upravičeni specializanti, ki so imeli specializacijo iz družinske medicine odobreno v letih 2021 in 2022.

Ker uvedba tega dodatka ni prinesla želenega učinka – prijav na specializacijo je bilo sicer več kot v prejšnjih letih, še vedno pa ne dovolj za popolnitev mreže – so za specializante, ki jim bo specializacija odobrena letos, uvedli nov dodatek v višini 1000 evrov bruto na mesec. Ukrep je predvidel izhodni covidni zakon, sprejet v mandatu aktualnega ministra Danijela Bešiča Loredana.

Danijel Bešič Loredan. Foto: MMC RTV SLO/Foto: BoBo
Danijel Bešič Loredan. Foto: MMC RTV SLO/Foto: BoBo

Zbornica: Gre za nepravičen pristop

Na Zdravniški zbornici Slovenije ocenjujejo, da je tak položaj nepravičen do specializantov, ki so specializacijo družinske medicine vpisali v različnih letih. Zato so ministrstvo za zdravje na začetku leta znova pozvali k odpravi diskriminatorne obravnave specializantov glede na leto začetka specializacije v povezavi z dodatki, so pojasnili za STA.

"V pozivu, ki je bil na ministrstvo naslovljen januarja, je zbornica predlagala, da naj bodo vsi specializanti družinske medicine s 1. januarjem 2023 upravičeni do dodatka 1000 evrov bruto. Prav tako naj vsem specializantom družinske medicine za leti 2021 in 2022 za nazaj pripade in se izplača tudi dodatek v višini 20 odstotkov urne postavke osnovne plače specializanta," so poudarili.

Na ministrstvu o poenotenju dodatkov ne razmišljajo. "Pojasnjujemo, da dejansko ne gre za dodatek, s katerim bi nagrajevali specializante, ampak izključno za spodbudo za izbiro specializacije," so navedli za STA.

Ministrstvo: Izboljšati je treba pogoje dela

Ob tem dodajajo, da bo najboljša spodbuda mladim zdravnikom za izbiro specializacije iz družinske medicine izboljšanje pogojev za delo v ambulantah družinske medicine, in sicer s sprejetjem ukrepov na sistemski ravni, z zagotavljanjem boljših delovnih pogojev za delo zdravnikov specialistov družinske medicine, z njihovim predvsem administrativnim razbremenjevanjem, ustreznim izvajanjem mentorstva in ne nazadnje primernim nagrajevanjem morebitnega dodatnega dela.

Več rešitev v tej smeri je že bilo sprejetih, nekateri ukrepi se še pripravljajo. Svoje delo na neposredni organizacijski ravni pa bodo morala opraviti tudi vodstva zdravstvenih domov, poudarjajo na ministrstvu.

Pintar: Med prijavami opažamo anomalije

Direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Marjan Pintar je na začetku maja za STA sicer navedel, da jih člani opozarjajo, da v preteklem in letošnjem letu prihaja pri prijavah na razpisu za družinsko medicino do nekaterih anomalij. Tako naj bi bili med prijavljenimi kandidati za specializacijo družinske medicine tudi takšni, ki že specializirajo družinsko medicino in se ponovno prijavljajo na razpis zgolj z namenom, da pridobijo dodatek k plači v višini 1000 evrov bruto na mesec.

Na ministrstvu za zdravje to zanikajo, saj so do dodatka upravičeni le specializanti, ki imajo prvič odobreno specializacijo iz družinske medicine, ker gre za dodatek za izbiro specializacije. Pri menjavi specializacije bi bili po njihovih navedbah do dodatka 1000 evrov upravičeni zgolj zdravniki, ki so sprva izbrali drugo specializacijo in jo nato zamenjali za družinsko medicino.