Foto: Radio Maribor/Vesna martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna martinec

Od začetka oktobra so zdravstvene ustanove zaznale šest primerov gripe. Kot je na okrogli mizi STA-kluba dejala Nadja Šinkovec Zorko z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, se začetek sezone gripe pričakuje v prihodnjih tednih, običajno se začne proti koncu leta in doseže vrh v januarju ali februarju.

Specialistka infektologije in pediatrije Tatjana Mrvič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC-ja Ljubljana pa je na torkovi okrogli mizi pojasnila, da lahko nastanejo resnejši zapleti zaradi gripe ne le pri bolj ogroženih skupinah, ampak tudi pri sicer povsem zdravih ljudeh. "Tudi ti lahko zaradi težje oblike bolezni končajo v intenzivni enoti."

Gripa je posledica okužbe z virusi influence in se zelo hitro širi. Virus influence se prenaša s kužnimi kapljicami in prek površin, ki so onesnažene z izločki dihal obolelega z gripo.

Kužne kapljice nastanejo ob kihanju, kašljanju in glasnem govorjenju. Prepotujejo razdaljo največ do enega metra, zato je za prenos virusa influence potreben tesnejši stik z zbolelim, običajno v zaprtem prostoru. Na površinah v posušeni sluzi lahko virus influence preživi več ur. Če se onesnaženih površin dotaknemo s prsti, lahko virus influence zanesemo na sluznice nosu in ust in se okužimo, sporočajo z NIJZ-ja.

Bolezenski znaki gripe, kot so mrazenje, izčrpanost, kašelj in povišana telesna temperatura, se pojavijo po nekaj dneh. Razen kašlja, ki lahko traja več tednov, znaki po navadi izginejo v od dveh do sedmih dneh.

Pred gripo se najučinkoviteje zavarujemo s cepljenjem

NIJZ sporoča, da se pred gripo najučinkoviteje zavarujemo z vsakoletnim cepljenjem, zato je "cepljenje priporočljivo za vse, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, čeprav je pri nekaterih skupinah uspešnost cepljenja lahko nižja". Cepljenje proti gripi je še zlasti priporočljivo za kronične bolnike, majhne otroke, nosečnice in za osebe z izjemno povečano telesno težo.

Visok delež precepljenosti je pomemben še posebej med starejšimi, na primer v domovih za starejše, kjer je v teh dneh treba delovati še posebej previdno. Prehlajeni sorodniki naj ne hodijo na obiske, obiskovalci naj bodo cepljeni, pa tudi sicer naj ljudje upoštevajo zaščitne ukrepe, kot so dosledno umivanje rok, pogosto prezračevanje prostorov in prednostno zadrževanje na svežem zraku.

"Slovenija je žal ena od evropskih držav z najmanjšo precepljenostjo proti gripi in smo še zelo daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi se v vsaki sezoni gripe cepilo vsaj 75 odstotkov starejših od 65 let," je še povedala Šinkovec Zorko. V lanski sezoni se je proti gripi cepilo okoli šest odstotkov Slovencev, pri starejših od 65 let je bil delež precepljenosti 19-odstoten.

Cepljenje proti gripi izvajajo izbrani osebni zdravniki, drugi zdravniki, cepljenje odraslih pa tudi območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje, vendar se je treba na cepljenje predhodno naročiti.