Zdravniški sindikat Fides zahteva višje plače. Foto: BoBo
Zdravniški sindikat Fides zahteva višje plače. Foto: BoBo

Minister za zdravje je spomnil, da se je vlada v stavkovnem sporazumu s Fidesom iz leta 2016 zavezala, da bo v zakonodajni postopek vložila spremembo, ki bo 57. plačni razred odpravila kot najvišji možni razred za zdravnike in zobozdravnike. Predlagana sprememba v PKP10 je tako samo posledica tega dogovora in še ne pomeni zvišanja plač za to poklicno skupino, je povedal Janez Poklukar na novinarski konferenci, sicer namenjeni predstavitvi rezultatov Dnevov cepljenja.

Na vprašanje, zakaj so se to težavo odločili reševati v interventnem zakonu, je Poklukar pojasnil, da je to le prehodno reševanje trenutnega položaja. "Kajti na dolgi rok bo zagotovo pomembna sprememba ali na nivoju zakona o sistemu plač v javnem sektorju ali na nivoju vseh resorjev in samostojne ureditve plačnega sistema," je dejal. Po njegovi oceni je bilo glede na trenutne epidemične razmere treba narediti prvi korak in pokazati, da je volja in da se vsi zavedajo težave. Vse pa ob tem čaka trdo delo, je še dodal.

Minister za zdravje Janez Poklukar se je ob začetku Dnevov cepljenja v ZD-ju Bled cepil s tretjim poživitvenim odmerkom. Foto: BoBo/Žiga živulović
Minister za zdravje Janez Poklukar se je ob začetku Dnevov cepljenja v ZD-ju Bled cepil s tretjim poživitvenim odmerkom. Foto: BoBo/Žiga živulović

Enoten plačni sistem na preizkušnji

Ob tem je poudaril, da enoten plačni sistem ni vprašanje ministrstva za zdravje, ampak celotnega javnega sektorja. "Kajti kot v teh dneh poslušamo razprave, so razmerja povsod porušena in verjetno bo v tej smeri dolgoročno treba narediti pomemben premik in razmislek, kako to urediti tudi širše," je dodal.

Ker predlagana določba daje le podlago za pripravo pogajalskih izhodišč, trenutno ni nobene ocene, kolikšno povišanje plač si lahko obetajo zdravniki in koliko je takih. Prav tako za zdaj še nimajo ocene, koliko bi znašali skupni stroški povišanja plač.

Na vprašanje, ali je predlagana določba usklajena z ministrstvom za javno upravo (MJU), Poklukar ni dal konkretnega odgovora. Dodal je, da to na MJU-ju odpira dodatna vprašanja, hkrati pa spet spomnil, da je bila to zaveza že ene od prejšnjih vlad, ki ji zdaj sledijo.

Dopolnilo v PKP10 so vložile koalicijske poslanske skupine SDS, NSi in SMC. Za plačno podskupino E1, v kateri so zdravniki in zobozdravniki, bi bilo s tem mogoče doseči največ 63. plačni razred v obdobju do 31. decembra 2022.

Sindikalisti za zdaj zadržani

V Fidesu so bili do opredeljevanja predlaganega dviga plačnega stropa zadržani, dokler ne bo sprejet. "Razumemo gesto vlade, da želi popraviti kardinalno napako ministra, ko se je ob usklajevanju novega zakona o plačah vseh zaposlenih v zdravstvu s figo v žepu pogajal s sindikatom zdravstvenih delavcev," so še dodali.

Po oceni Mladih zdravnikov pa takšen ukrep ne rešuje plačne problematike zdravnikov, zaposlenih v javnem sektorju. Sami pričakujejo, da bo ministrstvo za zdravje pri točnih dvigih plačnih razredov zavlačevalo do enega leta.

Ob tem pa je že završalo med sindikati javnega sektorja, ki že napovedujejo vložitev zahteve za oceno ustavnosti, če bo zakon v taki obliki sprejet. DZ bo o njem odločal na izredni seji v ponedeljek.

Sindikalisti kritični do predloga zvišanja plač zdravnikom