Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Slovensko predsedovanje Svetu EU-ja je zaznamovala epidemija covida-19, ki je leta 2020 zajela Evropo. Evropska komisija je za dosego večje zdravstvene varnosti podala sveženj zakonodajnih ukrepov v sklopu evropske zdravstvene unije, je Poklukar v uvodu orisal okoliščine, v katerih je potekalo šestmesečno predsedovanje Slovenije EU-ju v drugi polovici preteklega leta.

Med pomembnejšimi dosežki na področju krepitve zdravstvene unije je Poklukar na novinarski konferenci poudaril zaključen trialog o okrepljeni vlogi Evropske agencije za zdravila (EMA) in okrepitev vloge Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).

Eden največjih dosežkov predsedovanja je po ministrovih besedah zagotovo politični dogovor o novem evropskem organu za pripravljenost in odzivanje na izredne zdravstvene razmere, poimenovanem Hera. Krepitev evropske zdravstvene unije je bila tudi prednostna naloga slovenskega predsedstva EU-ju na področju zdravja.

S tem slovenskega predsedovanja še zdaleč ni bilo konec, je spomnil minister. Zaradi nevarnosti pomanjkanja medicinskih pripomočkov na evropskem trgu je bilo treba skupaj z državami članicami na hitro spremeniti uredbo o in vitro diagnostičnih medicinskih pripomočkov, kajti v nasprotnem primeru bi Evropa lahko ostala brez ustrezne opreme.

Ob uveljavljanju krepitve evropske zdravstvene unije je bilo med slovenskim predsedovanjem pomembno tudi delo pri vsebinah krepitve EU-ja. Poklukar je tukaj poudaril iskanje inovativnih rešitev za odpornejše zdravstvene sisteme, izboljšanje dostopnosti in razpoložljivosti zdravil, krepitev boja proti raku in krepitev vloge EU-ja na svetovni ravni.

Organiziranih več pomembnih dogodkov

V povezavi s temi vsebinami je slovensko predsedstvo organiziralo tudi več pomembnih dogodkov, ki so bili podlaga za sklepe Sveta EU-ja na področju zdravja. Prav tako je Poklukar poudaril sklepno konferenco o raku, ki prinaša akcijski načrt za izvedbo evropskega načrta boja proti raku.

"Naše predsedovanje je zaznamovala epidemija in zato imajo ti dosežki še toliko večjo težo," je poudaril minister.

"Sem izredno ponosen na to, da sem lahko vodil ekipo ministrstva za zdravje med predsedovanjem. Dosežki, ki smo jih dosegli pri delu zakonodajnih aktov kot tudi delu samih zdravstvenih vsebin, dosegajo in presegajo številne dosedanje dosežke ne samo našega prvega predsedovanja, temveč tudi številnih drugih članic EU-ja," je ob koncu predstavitve še dodal Poklukar.

Vendar je po ministrovih besedah bistveno, da je Slovenija s svojim prispevkom pomembno izboljšala zdravstveno varstvo v EU-ju in na ta način vsem državljanom Unije omogočila boljše zdravje in prispevala k lažjemu obvladovanju epidemije.