Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Predsednik vlade Janez Janša je poudaril, da je bilo leto, ki se izteka, posebno. Slovenija je praznovala 30. obletnico samostojnosti in že drugič predsedovala Svetu EU-ja.

"Ta zahteven in odgovoren projekt je predstavljal velik izziv in hkrati izjemno priložnost. Predvsem priložnost, da samim sebi, pa tudi drugim pokažemo in dokažemo, da imamo ideje, znanje ter ambicijo aktivno sooblikovati sedanjost in prihodnost Evrope," je povedal v nagovoru, ki ga je na spletni strani objavilo slovensko predsedstvo.

"Ugotavljamo, da smo to priložnost izkoristili. Projekt predsedovanje je bil uspešen," je dejal in dodal, da jim je kljub še vedno izjemno težkim epidemičnim razmeram uspelo večino načrtovanih dogodkov, tudi na najvišji ravni, izpeljati v živo. "Organizacija dogodkov je bila na visoki ravni, gostje so Slovenijo zapuščali z lepimi vtisi," je dejal.

Poudaril je še, da so bili vsebinski premiki številni in vsebinsko pomembni. "Prioritete, ki smo si jih zastavili ob začetku predsedovanja, so se izkazale za dobro premišljene, ob tem pa smo se morali odzivati tudi na številne nepredvidene krizne situacije," je povedal.

Na koncu je še poudaril, da je bilo predsedovanje skupinski projekt, v katerem vsak predstavlja pomemben kamenček v mozaiku končnega uspeha. "Dokazali smo, da skupaj zmoremo," je sporočil sodelavkam in sodelavcem ter se vsem zahvalil za prizadevanja in vse neprespane noči.

"Naj bo vaš ponos in samozavest ob uspešno izpeljanem projektu popotnica za nadaljnji razvoj naše domovine ter za suveren položaj Slovenije v Evropski uniji in svetu," je še zaželel premier.

Slovenija 31. decembra tako končuje svoje drugo polletno predsedovanje Svetu EU-ja in ga v soboto predaja Franciji. Zunanji minister Anže Logar je pred kratkim med dosežki poudaril soglasje med državami članicami na področjih odpornosti Unije za prihajajoče krize, vključno z zdravstvenimi in kibernetskimi grožnjami, in digitalne preobrazbe.

Komentar Matjaža Trošta o slovenskem predsedovanju Svetu EU