"Ključen je kader, in to usposobljen kader, zato v tem zakonu precej delamo in gradimo na področju inštitucij za izobraževanje v zdravstvu," poudarja minister za zdravje. Foto: BoBo

Kot je v pogovoru za Radio Ognjišče dejal minister za zdravje Janez Poklukar, je predlog zakona nadgradnja vizije zdravstva v prihodnjih desetih letih. "Pomembnih projektov na področju slovenskega zdravstva kot celote ne moremo načrtovati letno," je poudaril. Večletne projekte je po njegovih besedah namreč treba pripraviti dovolj zgodaj in zagotoviti sredstva, kar je mogoče samo z zagotovitvijo ustrezne podlage. Komentarje na objavljeni predlog je mogoče oddati do 7. junija.

Temeljni cilj zakonskega predloga je zagotavljanje finančnih sredstev za vzpostavljanje najpomembnejših operativnih zmogljivosti slovenskega zdravstva, je razvidno iz predloga. Poklukar je izpostavil še posodobitev informacijskega sistema. S tem se, kot so navedli na ministrstvu, na dolgi rok zagotavljata pripravljenost in vzdržnost slovenskega zdravstvenega sistema na izzive prihodnosti, dodatne obremenitve zdravstvenega sistema po pandemiji covida-19 ob vse slabši demografski sliki in pripravljenost na morebitne nove izbruhe nalezljivih bolezni.

Predvidena tudi gradnja gorenjske regijske bolnišnice

Naložbe so predvidene v univerzitetnih kliničnih centrih Ljubljana in Maribor, splošnih in specialnih bolnišnicah, psihiatričnih bolnišnicah, porodnišnicah, fakultetah za študij medicine in dentalne medicine ter znanstveno-izobraževalnih in raziskovalnih ustanovah na področju zdravstva.

Predlog zakona predvideva naložbe v oba UKC-ja kot tudi v splošne in specialne bolnišnice ter fakultete. Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše
Predlog zakona predvideva naložbe v oba UKC-ja kot tudi v splošne in specialne bolnišnice ter fakultete. Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše

Predlog zakona med drugim predvideva gradnjo nove gastroenterološke klinike v ljubljanskem UKC-ju, novega objekta kliničnega inštituta za medicinsko genetiko, novega prizidka k stari porodnišnici in ortopedski kliniki. Na področju splošnih bolnišnic je načrtovana gradnja gorenjske regijske bolnišnice, predvidene pa so tudi nove kapacitete na področju negovalnih bolnišnic in negovalnih domov.

Poklukar: Ključen je kader

Predlog zakona ureja porabo sredstev v vrednosti 1943 milijonov evrov, ki se bodo zagotavljala z rednimi letnimi proračuni v letih od 2021 do 2031, in sicer v finančnem načrtu ministrstva za zdravje. Zakon nima vpliva na druga javnofinančna sredstva, razen v delu, kjer gre za dodatno financiranje izobraževalnih ustanov ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Kot je še poudaril minister, samo z zidovi in opremo ne bomo prišli daleč: "Ključen je kader, in to usposobljen kader, zato v tem zakonu precej delamo in gradimo na področju institucij za izobraževanje v zdravstvu." Ob tem je opozoril, da samo večanje števila vpisnih mest ne bo dovolj, ampak je treba vzpostaviti tudi ustrezne delovne pogoje in odnose v institucijah, da kadri, ko bodo študij zaključili, ne bodo odhajali v tujino.