S cepljenjem se lahko zaščitimo pred hepatitisoma A in B. Zaščita traja okoli 20 let. Foto: EPA
S cepljenjem se lahko zaščitimo pred hepatitisoma A in B. Zaščita traja okoli 20 let. Foto: EPA

Ob tej priložnosti je na ljubljanski kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja med 15. in 19. uro organizirano brezplačno anonimno testiranje na okužbo z virusoma B in C, ki sta tudi najbolj razširjena, po svetu je z njima okuženih kar 550 milijonov ljudi. V Sloveniji je kroničnih nosilcev virusa okoli 20.000.

Hepatitis se prenaša s stikom z okuženo krvjo, s spolnimi odnosi, slino, z materjo na otroka med nosečnostjo in med porodom, okužba je mogoča tudi s tetoviranjem, prebadanju telesa in akupunkturi.

Razvoj odvisen od več dejavnikov
Ali se bo okužba razvila v akutno vnetje, cirozo ali raka jeter ter kronični hepatitis, je odvisno od lastnosti virusa, obrambnih sposobnosti organizma pa tudi nekaterih zunanjih dejavnikov. V primeru okužbe s hepatitisom B akutna okužba pri odrasilih v 90 odstotkih mine brez posledic, so pa otroci občutljivejši. Bolezen v kronično obliko preide pri četrtini okuženih otrok in kar 80 odstotkih okuženih novorojenčkih.

Mogoče je cepljenje
Pred hepatitisoma A in B se je mogoče ubraniti s cepljenjem, in sicer s tremi odmerki cepiva v treh mesecih, zaščita pa traja več kot 20 let. Cepljenje proti hepatitisu B je od leta 1998 za otroke ob vstopu v šolo ter dijake, študente in zaposlene, ki bi ob delu utegnili biti izpostavljeni možnosti okužbe, brezplačna. Cepi se novorojenčke pozitivnih mater, hemofilike, bolnike s kroničnim obolenjem jeter, ljudi, okužene s HIV-om, in še nekatere druge.

Tudi cepljenje proti hepatitisu virusa A je priporočljivo za tiste, ki so mu izpostavljeni pri svojem delu, ter za bolnike s HIV-om, ljudi pred presaditvijo organov ali kroničnim hepatitisom B in C.

S. Z.