Foto: BoBo
Foto: BoBo

Za transfuzijsko dejavnost po vsej državi poletje prinaša določene posebnosti, ki bistveno vplivajo na zaloge krvi. Vodja centra za transfuzijsko dejavnost Izola Anja Rakušček je dejala: "Na Obali je to obdobje še bolj specifično. Več je obiskovalcev, ceste so polne, zato je več poškodb in nesreč. Po drugi strani pa je zaradi dopustov manj krvodajalcev domačinov, več je odklonov pri krvodajalcih bodisi zaradi predhodnih potovanj v tujino bodisi za poletje značilnega znižanega hemoglobina v krvi."

Pomembni porabniki darovane krvi so bolnišnice, ki izvajajo tako načrtovane operativne posege kot posege v sklopu dodatnega programa za skrajševanje čakalnih vrst. Trenutno je potreba po krvi vseh skupin, je poudarila Anja Rakušček: "Najbolj pa so trenutno znižane zaloge skupine '0-negativna', ki je obenem najbolj univerzalna."

Naročanje na odvzem še naprej poteka po telefonu in tako bo najverjetneje tudi ostalo, saj se je izkazalo kot dobra praksa. "Ob klicu naredimo še prvo triažo in na ta račun imamo tudi manj odklonov oziroma darovalci ne hodijo na center brez potrebe, ker jim ne moremo vzeti krvi," je še dodala.

V teh dneh so s klicanjem darovalcev zelo dejavni tudi na območnih združenjih Rdečega križa. Matjaž Poniž s koprske enote je pozval: "Poleti krvi kronično primanjkuje. Ljudje prihajajo od vsepovsod in so lahko udeleženi v nesreči. Potrebujejo kri – tako mi kot naši centri za transfuzijo."

V Sloveniji v povprečju potrebujemo od 300 do 350 krvodajalcev na dan, da bolnikom zagotovimo potrebno količino krvi.