Za sporne so se izkazali zgolj mesni pripravki za kebab. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Za sporne so se izkazali zgolj mesni pripravki za kebab. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v torek prejela še zadnje rezultate kemijskih analiz za goveje meso, ki je bilo vzorčeno ob nadzoru inšpekcije v zvezi z mesom iz sporne poljske klavnice Elkopol, so sporočili iz uprave.

V končnem poročilu o nadzoru mesa iz Poljske so ugotovili, da v Sloveniji ni mesa, ki bi izviralo iz sporne klavnice. So pa zadržali okoli 17 ton govejih obreznin in okoli dve toni pripravka za kebab iz regije, v kateri je delovala sporna klavnica, ter to meso oz. pripravke vzorčili za kemijske in mikrobiološke analize. In sicer so v devetih obratih odvzeli 14 vzorcev za kemijske analize in 14 vzorcev za mikrobiološke analize, od tega po 12 vzorcev mesa in po dva vzorca mesnega pripravka.

Analiza je pokazala, da je bilo 12 vzorcev mesa skladnih tako kemijsko kot mikrobiološko, eden pa je bil skladen glede kemijskih analiz, neskladen pa glede mikrobioloških analiz.

Janez Posedi je dejal, da je uprava uvedla poseben nadzor mesnih pripravkov. Foto: BoBo
Janez Posedi je dejal, da je uprava uvedla poseben nadzor mesnih pripravkov. Foto: BoBo

Sporen pripravek za kebab

V dveh vzorcih mesnega pripravka za kebab, ki sta bila vzorčena v okviru tega posebnega nadzora, je bila ugotovljena prisotnost salmonele. V enem od teh dveh vzorcev pa je bila s kemijsko analizo potrjena še prisotnost zdravila s ketoprofenom, medtem ko je bil drugi skladen. Za oba mesna pripravka so izvedli odpoklic.

Uprava je v končnem poročilu tako ugotovila, da se je za meso in mesne obreznine iz Poljske, ki so jih prejeli slovenski obrati iz drugih poljskih mesnopredelovalnih obratov, izkazalo, da gre za mikrobiološko in kemično varno živilo.

Za mesne pripravke za kebab, ki jih proizvajajo poljski obrati, pa se je izkazalo, da gre za mikrobiološko tvegana živila.

Poseben nadzor nad mesnimi pripravki

Uprava je sklenila, da je nadzor nad mesnimi pripravki tako poljskih kot tudi drugih proizvajalcev treba nadaljevati - zlasti glede preverjanja skladnosti z mikrobiološkimi merili. Poleg tega morajo distributerji več pozornosti posvetiti lastnim postopkom preverjanja dobaviteljev.

Generalni direktor uprave Janez Posedi je povedal, da je uprava po odkritju omenjenih dveh vzorcev kebaba, ki nista bila skladna, začela poseben nadzor nad pripravki (vsemi, ne le za kebab), ki še traja. "V okviru tega posebnega nadzora pregledujemo mesne pripravke v distribuciji, torej pri dobaviteljih, ne glede na poreklo, a s poudarkom na tistih, ki ne izvirajo iz Slovenije," je povedal in dodal, da bodo skušali pregledati vse pripravke, ki so na trgu.

V koliko obratih - vseh odobrenih obratov v segmentu živil živalskega izvora je okoli 600 - so mesni pripravki, bodo ugotovili med nadzorom. Posedi pričakuje, da bo ta posebni nadzor končan v mesecu ali dveh.