Foto: dostopno
Foto: dostopno

Polžev vsadek je elektronska naprava, ki obide nedelujoče dele ušesa in neposredno stimulira slušni živec. Gre za kohlearni implantant in medicinski pripomoček, ki lahko ljudem s hudo ali celo popolno izgubo sluha omogoči, da slišijo. Slušni aparati namreč le okrepijo zvok, ki ga nato zaznava notranje uho, polžev vsadek pa obide nedelujoči del notranjega ušesa in posreduje signale neposredno do slušnega živca. Uporablja se lahko pri otrocih, mladostnikih ali odraslih. Pogoj za vsaditev je, da je uho dovolj razvito, da lahko sprejme elektrodo, oziroma da je slušni živec ohranjen in nepoškodovan.

Ker je zgodnje odkrivanje okvare sluha pri otrocih zelo pomembno, so slovenske porodnišnice leta 2005 za vse novorojenčke uvedle presejalni test za okvaro sluha. Novorojenčke z ugotovljeno okvaro sluha pošljejo na nadaljnje preiskave. Zgodnja dodelitev slušnega aparata oziroma vstavitev polževega vsadka omogoči razvoj sposobnosti poslušanja v najboljšem obdobju, ko so možgani še dojemljivi za naravno pot učenja s poslušanjem, so poudarili v Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije.

"Centri za sluh se namreč razvijajo samo s poslušanjem. Zato je odločilno, da v predšolskem obdobju gluhim in naglušnim otrokom omogočimo spoznavanje sveta zvoka. Pozneje je lahko za to prepozno, saj lahko otrok izgubi ritem govora in melodijo stavka, kar oteži razumevanje govora," so zapisali v sporočilu za javnost.

V Sloveniji se vsako leto rodi od štiristo do petsto otrok z okvaro sluha. Otroke, ki se rodijo gluhi, operirajo med prvim in drugim letom starosti. Sledijo rehabilitacije z logopedi. Prvo operacijo v Sloveniji so izvedli pred skoraj 30 leti, do zdaj pa so zdravniki uspešno operirali in rehabilitirali več kot petsto ljudi.

Pri operaciji odraslih gluhih z obojestransko izgubo sluha pa je potrebna dolgoletna slušna in govorna rehabilitacija, ki jo izvajajo surdopedagogi. Rehabilitacija vsebuje vaje za navajanje na zvok, vaje za poslušanje in vaje za izgovarjavo. Pri tem procesu je operiranim v pomoč tudi skupina za samopomoč na Zvezi društev gluhih in naglušnih, so še poudarili v zvezi.

V okviru mednarodnega dneva bodo v Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije v torek pripravili brezplačni spletni seminar, na katerem bodo strokovnjaki in uporabnica predstavili svoje znanje in izkušnje. Govorci bodo predstavili vse o polževem vsadku, od postopka vstavitve in življenja z njim, do pomembnosti rehabilitacije in vsakdanjih izkušenj uporabnikov. Odgovarjali bodo tudi tako na specifična kot na splošna vprašanja na to temo.