V zbornici so navedli, da naj bi v celotni Sloveniji primanjkovalo okoli 5.000 diplomiranih medicinskih sester, a ta podatek ni točen, je dejal sindikalist Klemen Šuligoj. Foto: BoBo
V zbornici so navedli, da naj bi v celotni Sloveniji primanjkovalo okoli 5.000 diplomiranih medicinskih sester, a ta podatek ni točen, je dejal sindikalist Klemen Šuligoj. Foto: BoBo
Težavo pomanjkanja medicinskih sester bo treba začeti reševati, saj se sicer lahko zgodi, da bo čez nekaj let medicinskih sester resnično premalo in se jih v Sloveniji sploh ne bo več dalo dobiti, je še opozoril sindikalist. Foto: BoBo

"V naši bolnišnici primanjkuje od 25 do 30 vseh medicinskih sester, tako srednjih kot diplomiranih, ne pa 280 diplomiranih medicinskih sester, tehnikov in babic, kot navajajo v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije," je na novinarski konferenci povedal sindikalni zaupnik sindikata Florence Klemen Šuligoj.

Če bi bili ti podatki točni, bi to ogrožalo bolnike na zdravljenju v šempetrski Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca, je opozoril. Informacijo je potrdil tudi novi direktor šempetrske bolnišnice Stanislav Rijavec. Kljub težavam pri iskanju ustrezno usposobljenega negovalnega kadra ter odhodom zaposlenih na druga delovna mesta in upokojevanju jim je uspelo zadržati zadovoljivo raven oskrbe, je še dejal. Lani je tako odšlo okrog 30 zaposlenih v negi, na novo pa so jih zaposlili 45.

Strokovno združenje izvajalcev zdravstvene in babiške nege Slovenije že vse od leta 2012 opozarja na zakonsko neurejene zadeve na tem področju. Do današnjih razmer naj bi prišlo postopoma zaradi predlaganih ukrepov Evropske unije, ki jih je Slovenija uzakonila, je dejal predsednik strokovnega združenja Klemen Markeš.

Zatika se pri izobraževanju
Nekdanje vzhodnoevropske države so medicinske sestre izobraževale tudi na srednjih šolah, medtem ko so v zahodnoevropskih državah poznali le diplomirane medicinske sestre. Da bi poklicpoenotili v celotnem EU-ju, so predlagali dodatno izobraževanje. V Sloveniji do dogovora o tem, koliko delovnih izkušenj naj bi imele srednje medicinske sestre, da bi imele priznano izobrazbo kot diplomirane medicinske sestre, in katere bi morale opraviti dodatno izobraževanje, ni nikoli prišlo, so pojasnili.

Netočni podatki
V zbornici so še navedli, da naj bi v celotni Sloveniji primanjkovalo okrog 5.000 diplomiranih medicinskih sester, je dejal Šuligoj in opozoril, da podatki niso točni. Težavo bo treba začeti reševati, saj se sicer lahko zgodi, da bo čez nekaj let medicinskih sester resnično premalo in se jih v Sloveniji sploh ne bo več dalo dobiti.

Po njegovem mnenju bo treba pomisliti tudi na plače zaposlenih v zdravstveni negi s srednjo izobrazbo, saj je plačna razlika do tistih z diplomo kar 40-odstotna.