Svet regije Posavje je na svoji seji pred četrtkovo izredno sejo državnozborskega odbora za zdravstvo poenotil svoja stališča glede brežiške bolnišnice. Foto: BoBo
Svet regije Posavje je na svoji seji pred četrtkovo izredno sejo državnozborskega odbora za zdravstvo poenotil svoja stališča glede brežiške bolnišnice. Foto: BoBo

Svet regije Posavje, ki je že novembra lani zavrnil predlog strategije razvoja intenzivne medicine v Sloveniji, ki Splošno bolnišnico Brežice označuje kot lokalno in ne kot regionalno, je na svoji izredni seji pred četrtkovo izredno sejo državnozborskega odbora za zdravstvo poenotil svoja stališča, ki jih bodo podprli tudi posavski poslanci, ne glede na strankarsko pripadnost.

Svet regije Posavje nasprotuje izvedbi spremembe organizacije intenzivne medicine v Sloveniji, kot je predlagana z dokumentom strategije, saj bi to po njihovem mnenju za Posavje pomenilo bistveno znižanje sredstev za zdravljenje bolnikov, ki so predvidena za lokalne bolnišnice.

Splošna bolnišnica Brežice s skoraj 360 zaposlenimi, od tega je 60 zdravnikov in 40 specialistov, s svojimi storitvami oskrbuje približno 70.000 prebivalcev brežiške, krške in sevniške občine oz. Posavja. V njej pa zdravijo tudi del prebivalcev sosednjih območij. Tudi direktorica Splošne bolnišnice Brežice Anica Hribar ocenjuje, da bi sprejetje omenjene strategije za brežiško bolnišnico pomenilo bistveno slabšo oskrbo pacientov Posavja na sekundarni ravni, manj zdravniškega kadra in manj denarne podpore za njeno delo.

Predsednik Sveta regije Posavje Ivan Molan je ob zavrnitvi predloga dodal še štiri zahteve, ki jih je svet šestih županov širšega Posavja soglasno potrdil. Navedel je, da zahtevajo glede omenjene strategije širšo in temeljito javno razpravo in da naj ministrstvo za zdravje do konca leta zagotovi denar za končanje že potrjenega oddelka intenzivne terapije in rentgenološkega oddelka nad brežiškim urgentnim centrom. Svet zahteva tudi, naj ministrstvo v brežiški bolnišnici zagotovi izvedbo dodatnih programov za skrajšanje čakanja v bolnišnicah in zagotovi denar za opravljeno čezmerno delo brežiškega urgentnega centra med letoma 2014 in 2017.

Posavski poslanci se bodo zavzeli za regionalno bolnišnico

Brežiške izredne seje sta se udeležila tudi posavska poslanca, Igor Zorčič (SMC) in Tomaž Lisec (SDS), ki sta zatrdila, da posavski poslanci ‒ Matjaž Han (SD) in Dušan Šiško (SNS) se seje nista mogla udeležiti ‒ omenjene predloge za preoblikovanje brežiške bolnišnice zavračajo in da se bodo zavzeli, da se ta ohrani taka, kot je.