Foto: EPA
Foto: EPA

Zahvala za to gre krvodajalcem, ki se tudi v prazničnih dneh na terenskih akcijah odzovejo povabilu na odvzem krvi. Zelo dobro obiskano krvodajalsko akcijo so pred kratkim izpeljali v Selnici ob Dravi.

V okviru krvodajalske akcije v Osnovni šoli v Selnici ob Dravi je kri darovalo 36 bolj ali manj zvestih krvodajalcev, v glavnem domačinov. Z odzivom so bili zadovoljni tudi v Centru za transfuzijsko medicino mariborskega Kliničnega centra. "Mislim, da je kar dober odziv, da imajo ljudje to v sebi, da pridejo, pomagajo drugim. Sama jih občudujem," pravi zdravnica Marija Šeruga Doliška in dodaja, da so trenutne zaloge krvi za zdaj še zadostne, a se potrebe povečujejo. "Veliko več je prometnih nezgod, več bolnikov prihaja, potrebe se povečujejo. Trenutno imamo dovolj krvi in uspe nam zagotoviti vsem potrebam."

A že kakšna večja nesreča lahko razmere hitro in povsem spremeni, dodaja Šeruga Doliška, zato poziva: "Vse krvodajalce pozivamo, da darujejo, da se prijavijo. Malo manj imamo trenutno rh negativne krvi."

Darovalec krvi je lahko vsak zdrav človek med 18. in 65. letom, ki tehta najmanj 50 kilogramov. Ženske lahko darujejo kri vsake štiri mesece, moški pa vsake tri.