Doslej so se podatki o obveznem in dopolnilnem zavarovanju posameznika zapisali na zdravstveno kartico, odslej pa bo kartica le ključ za neposreden on-line dostop v baze ZZZS-ja in prostovoljnih zdravstvenih zavarovalnic. Foto: MMC RTV SLO
Doslej so se podatki o obveznem in dopolnilnem zavarovanju posameznika zapisali na zdravstveno kartico, odslej pa bo kartica le ključ za neposreden on-line dostop v baze ZZZS-ja in prostovoljnih zdravstvenih zavarovalnic. Foto: MMC RTV SLO
Dokler vsi izvajalci v vseh regijah ne bodo vključeni v nov sistem, ne bodo umaknili čisto vseh terminalov. Foto: MMC RTV SLO

Projekt prenove sistema zdravstvene kartice, s katerim ukinjajo potrjevanje zdravstvene kartice na terminalih, so začeli oktobra 2008, sprva v pilotni območni enoti ZZZS Nova Gorica, pozneje pa so v sistem vključevali tudi druge enote. Zadnji enoti, ki še imata star sistem, sta občini Ljubljana in Maribor.

Na ZZZS-ju si prizadevajo, da bi z 8. februarjem začeli odklapljati samopostrežne terminale na območju vseh njihovih območnih enot z izjemo Ljubljane in Maribora, kjer bodo ta postopek začeli aprila letos. Po besedah predstavnika za odnose z javnostmi ZZZS-ja Damjana Kosa bo 'najtrši oreh' Univerzitetni klinični center Ljubljana kot največji izvajalec, kjer bodo predvidoma na nov sistem začeli prehajati julija.

Intenzivno sodelujejo s posameznimi izvajalci, ki morajo svoje programske opreme posodobiti tako, da se bodo lahko neposredno povezovali z ZZZS-jem in prostovoljnimi zavarovalnicami ter tako neposredno preverjali status zavarovanja bolnika, ki pride k njim.

Dokler vsi izvajalci v vseh regijah ne bodo vključeni v nov sistem, ne bodo umaknili čisto vseh terminalov, pojasnjujejo na ZZZS-ju. Tako bodo v prostorih UKC Ljubljana terminali ostali, dokler ne bo ta največja slovenska bolnišnica posodobila svoje programske opreme in bo priklopljena na nov on-line sistem, saj bodo do takrat bolniki pred koriščenjem storitev v ljubljanskem kliničnem centru morali potrditi svojo zdravstveno kartico, čeprav je za obisk zdravnika v kateri drugi ustanovi ne bodo več potrebovali.

Po evropsko kartico odslej na spletno stran
Na samopostrežnih terminalih so zavarovanci doslej naročali tudi nekatere listine - na primer evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja in konvencijsko potrdilo za Bosno in Hercegovino. Takih transakcij je bilo lani prek terminalov po Sloveniji več kot 300.000, pravi Kos. Ko bodo terminali ukinjeni, bodo zavarovanci tovrstne listine lahko naročali prek spletnih strani ZZZS-ja in prek SMS-sporočil.

Namesto treh mesecev le še osem dni časa
Ob tem je Kos opozoril, da bodo morale vse tiste osebe, katerih status se pogosto spreminja, z novim sistemom poskrbeti za svoje obvezno zavarovanje. Z zdajšnjim sistemom namreč ena potrditev zdravstvene kartice na terminalu velja tri mesece, v novem sistemu neposrednega preverjanja veljavnosti zavarovanja pa bo imel posameznik le osem dni časa, da uredi svoj status.

Zavod po besedah Kosa za potrebe preverjanja veljavnosti zdravstvenega zavarovanja razvija še aplikacijo, s katero bodo lahko zavarovanci prek spleta preverjali, ali so zavarovani. Kos poudarja, da želijo na ZZZS-ju zavarovancem tudi v prihodnje zagotoviti hitro in enostavno elektronsko poslovanje brez stroškov.

Naložba se bo povrnila v devetih letih
Vrednost celotne naložbe v prenovljen sistem kartice zdravstvenega zavarovanja bo po besedah Kosa znašala nekaj manj kot štiri milijone evrov. Načrtujejo, da se jim bo naložba povrnila v devetih letih, saj se jim bodo s tem znižali stroški poslovanja in vzdrževanja terminalov ter nadzora.

Bistvo novega sistema zdravstvene kartice je neposredno dostopanje do podatkov zdravstvenega zavarovanja s strani izvajalcev v zdravstvu. Doslej so se podatki o obveznem in dopolnilnem zavarovanju posameznika zapisali na zdravstveno kartico, odslej pa bo kartica le ključ za neposreden on-line dostop v baze ZZZS-ja in prostovoljnih zdravstvenih zavarovalnic.