Vsakdo lahko v okviru rednih krvodajalskih akcij ali v delovnem času transfuzijske službe pride in daruje kri. Foto: MMC RTV SLO
Vsakdo lahko v okviru rednih krvodajalskih akcij ali v delovnem času transfuzijske službe pride in daruje kri. Foto: MMC RTV SLO

Z željo spodbuditi državljane, naj postanejo krvodajalci, je v sodelovanju Zavoda za transfuzijsko medicino, Rdečega križa Slovenije in družbe Petrol zaživela vseslovenska krvodajalska akcija Daruj energijo za življenje. Organizatorji poudarjajo, da lahko vsakdo v okviru rednih krvodajalskih akcij ali v delovnem času transfuzijske službe pride in daruje kri.

Zaživela je že tudi spletna stran akcije, na kateri se lahko dnevno spremljajo zaloge krvi po krvnih skupinah.

"Rezultati tovrstnih akcij so vidni"
Predsednik Rdečega križa Slovenije Franc Košir izpostavlja, da ima Slovenija že dolgo tradicijo brezplačnega in prostovoljnega darovanja krvi. Po njegovih besedah so rezultati tovrstnih akcij že vidni, saj je leta 2009 kri darovalo rekordnih več kot 110.000 ljudi.

Namen vseslovenske krvodajalske akcije je opozoriti na pomembnost darovanja krvi in spodbuditi čim več ljudi, da postanejo darovalci in s tem rešujejo življenja, je na novinarski konferenci ob predstavitvi akcije povedal predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik.

Direktor Zavoda RS za transfuzijsko medicino Igor Velušček pa je ljudi pozval, naj se v čim večjem številu odzovejo na akcijo, saj je potreb po krvi vedno veliko. "V Sloveniji dnevno potrebujemo kar 400 darovalcev, letno pa več kot 40.000 litrov krvi," je pojasnil. Dodal je, da je bilo za te potrebe krvi do zdaj vedno dovolj, v primeru, da bi je zmanjkalo, pa bi se lahko povezali z drugimi državami.

Sodelujoči na novinarski konferenci so tudi sami darovali kri.

Žbogar: Krvodajalstvo Slovence združuje
"Človeška bitja smo odvisna od drugih, od dneva ko se rodimo, dokler ne umremo," je opozoril minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar, ki se je prav tako udeležil akcije darovanja krvi. Po njegovih besedah je to, da lahko pomaga sočloveku, največje zadovoljstvo posameznika. "Krvodajalstvo Slovence združuje, tu se namreč ljudje delijo le na tiste, ki pomoč potrebujejo in tiste, ki jo dajejo," je še dodal.