Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vzrok bolezni, ki povzroča hudo vnetje jeter, še vedno ni znan, prav tako ni znano, kako se prenaša, potekajo pa številne raziskave. Pri vseh doslej odkritih primerih akutnega hepatitisa so bili sicer otroci imunsko zdravi, taki običajne okužbe normalno prebolijo, več otrok pa je imelo okužbo z adenovirusom ali s SARS-CoV-2, ali z obema hkrati, pri vseh pa so izključili najpogostejše povzročitelje hepatitisa, to je viruse hepatitisa od A do E in druge povzročitelje.

"Med vsemi temi primeri ni nobene epidemiološke povezave, ni povezave o kakšnih nedavnih potovanjih in tudi nobeden od teh otrok ni bil cepljen proti covidu-19," je za Radio Slovenija dejala infektologinja Mojca Matičič. Starši otrok, starih do 10 let, naj bodo pozorni na sicer običajne znake pri virusnem hepatitisu, ki se začnejo z utrujenostjo, bolečinami v sklepih, mišicah, zvišano temperaturo, siljenjem na bruhanje in drisko. "Tisto, kar je pa res značilno, je pa, da pride do spremembe barve blata, ki je svetlejše, do precej temnega seča in seveda nato rumenice kože in beločnic, ki sigurno privedejo tako osebo k zdravniku," je pojasnila infektologinja.

Sorodna novica Za skrivnostnim akutnim hepatitisom po Evropi zbolelo že več kot 84 otrok, vzrok je neznan

Za zdaj povzročitelj te hude bolezni še ni poznan, tako še ne morejo govoriti o prenosu. "Smo pred novim izzivom, ali smo pred odkritjem nekih novih povzročiteljev – mikrobioloških, mikrobnih povzročiteljev – virusnega hepatitisa, ali smo pred odkritjem hude bolezni jeter, ki jih povzroča nek toksin, nekaj iz okolja. Pravzaprav so stvari še zelo zelo nejasne," je poudarila Mojca Matičič.

Tudi pri nas so trenutno na pohodu adenovirusi, ki povzročajo različna prehladna obolenja, tudi covid-19 je še tu in ker smo maske pravkar odvrgli in s tem zaščito pred kapljičnimi okužbami, pa velja še naprej spoštovati vse običajne higienske ukrepe.