Virusni hepatitis je vnetje jeter, ki ga povzročajo virusi, med njimi so najpogostejši virusi hepatitisa. Okužba lahko vodi v okvaro jeter, ta pa v jetrno cirozo ali raka jeter. Foto: Shutterstock
Virusni hepatitis je vnetje jeter, ki ga povzročajo virusi, med njimi so najpogostejši virusi hepatitisa. Okužba lahko vodi v okvaro jeter, ta pa v jetrno cirozo ali raka jeter. Foto: Shutterstock

Poleg tega so devet primerov akutnega hepatitisa potrdili tudi v ZDA, v zvezni državi Alabama, in sicer pri otrocih, starih od enega do šestih let, pri katerih so potrdili tudi sočasno okužbo z adenovirusom.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je ob tem sporočil, da v vseh državah potekajo epidemiološke preiskave, ugotavljajajo pa tudi, kako so se otroci sploh okužili s hepatitisom. "Natančen vzrok okužbe za zdaj še ni znan," so na ECDC-ju zapisali v sporočilu za javnost.

Že konec prejšnjega tedna so sicer sporočili, da preiskujejo 84 primerov neznanega hepatitisa v več evropskih državah. Prve primere bolezni so potrdili 5. aprila v Združenem kraljestvu oz. natančneje na Škotskem, kjer je za do zdaj neznano obliko hepatitisa zbolelo več otrok, mlajših od 10 let. En teden pozneje je bilo na Otoku potrjenih že 61 primerov, večinoma pri otrocih med 2. in 5. letom. Na Škotskem so ob tem lahko od 13 primerov medsebojno povezali le dva para primerov.

Kaj so hepatitisi in kako se prenašajo?

Virusni hepatitis je vnetje jeter, ki ga povzročajo virusi, med njimi so najpogostejši virusi hepatitisa A, B, C, D in E, ki se med seboj razlikujejo po načinu prenosa. Posledica bolezni je okvara jeter, ki lahko vodi v jetrno cirozo ali raka jeter, navaja NIJZ.

Okužba s hepatitisom A je značilna za slabe higienske razmere, s človeka na človeka se prenaša z okuženimi rokami ali predmeti, pa tudi ob okužbi vodnega vira.

Okužba s hepatitisom B se prenaša z nezaščitenimi spolnimi odnosi, vbodi z ostrimi predmeti, onesnaženimi z okuženo krvjo, z matere na otroka, pri izmenjavi pribora za injiciranje drog.

Okužba s hepatitisom C se prenaša s krvjo in njenimi pripravki, npr. pri izmenjavi pribora za injiciranje, pri medicinskih posegih v državah z nizkimi zdravstvenimi standardi, pri prebadanju kože ali sluznic (tetoviranju, pearcingu) ali pri spolnem odnosu.

Ostale vrste hepatitisa niso pogoste.

Kot omenjeno, so v vseh primerih zboleli otroci, mlajši od desetih let, skupni imenovalec skrivnostne bolezni pa so – ob osnovnem simptomu, to je drastično povečano število jetrnih encimov (aspartat transaminaze ali alanin aminotransferaze) – simptomi, ki so se pojavili do nekaj tednov pred diagnosticiranjem hepatitisa: to so bili driska, bruhanje in bolečine v trebuhu.

V večini primerov v Združenem kraljestvu se je pri otrocih pojavila zlatenica, ne pa tudi vročina. Vendar so bili nekateri primeri tako hudi, da so morali bolnike premestiti na specializirane otroške enote za bolezni prebavil. Šestim otrokom so morali zaradi hudega akutnega hepatitisa presaditi jetra.

Pri otrocih niso odkrili nobenega od znanih virusov hepatitisa od A do E, zato britanski zdravstveni organi preučujejo povezavo z običajnimi virusi ali drugimi možnimi vzroki, kot so covid-19, okužbe ali okoljski dejavniki. Za zdaj preiskovalci domnevajo, da je najverjetnejši vzrok okužba, vendar še niso ugotovili, kako se prenaša, so sporočili iz ECDC. Pri nekaterih otrocih so, kot omenjeno, potrdili tudi sočasno okužbo z adenovirusom, v treh primerih so potrdili sočasno okužbo s SARS-CoV-2.

Glede na podatke, ki so jih starši oz. skrbniki podali v epidemioloških vprašalnikih, otroci niso zaužili nobene enake hrane, pijače, niso bili cepljeni proti covidu-19, niso bili na istih krajih ipd., so še navedli na ECDC-ju.