Letos se je, kot leta 2008, namnožilo veliko število glodavcev. Foto: EPA
Letos se je, kot leta 2008, namnožilo veliko število glodavcev. Foto: EPA

Na Koroškem so doslej odkrili osem primerov, vsi oboleli v Sloveniji pa so se zdravili v bolnišnicah, je pojasnila Alenka Kraigher z inštituta za varovanje zdravja. Mišja mrzlica se z živali lahko prenese na človeka. Bolezen povzročajo virusi, večinoma pa se pojavlja v poletnih mesecih in jeseni, ko se ljudje več zadržujejo v naravi oziroma delajo na polju ter v gozdu.

Človek se lahko okuži ob vdihanju prahu, v katerem so posušeni izločki glodavcev, še zlasti miši in voluharjev. Okužba nastane zlasti ob dvigovanju prahu v kleteh, shrambah, zidanicah, skladiščih in tudi v naravi pri izkopavanju pridelkov, spravilu lesa ali taborjenju.

Bolezen je lahko smrtno nevarna
Čas od okužbe do pojava znakov bolezni je od dva do štiri tedne, bolezen pa lahko poteka v več fazah. Na začetku se pojavijo predvsem visoka vročina z mrzlico, močan glavobol, hude bolečine v ledvenem predelu in trebuhu. Bolniki imajo boleče oči, obraz in očesne veznice pa so pordeli.

V primerih hude bolezni se po nekaj dneh visoke vročine pojavijo krvavitve po koži in sluznicah ter znaki odpovedi ledvic, kar pomeni, da je močno zmanjšano izločanje urina in da so v urinu beljakovine in kri. Bolniki potrebujejo zdravljenje v bolnišnici, pogosto tudi dializo. Bolezen je lahko smrtna, opozarja Kraigherjeva.

Zaščitite si nos in usta
Okužbo lahko preprečimo tako, da preprečimo glodavcem dostop v bivališča, hrano za ljudi in živali pa shranjujemo tako, da glodavcem ni dostopna. Prav tako svetuje, naj se ljudje izogibajo mestom, kjer opazijo večje število glodavcev in njihovih izločkov.

Pri pospravljanju shramb, kleti, pri delu na polju in gozdu naj preprečijo vdihanje prahu ter onemogočijo stik z glodavci in njihovimi izločki. Dodaja, da se je tudi letos namnožilo veliko število glodavcev in s tem tudi veliko število obolelih že v prvih mesecih leta. V vsem letu 2008 je zbolelo 45 ljudi.