Veliko težav z začasnimi namestitvami je v Mariboru, kjer so domovi polno zasedeni, na prosto posteljo pa je treba čakati tudi tri leta. Foto: Pixabay
Veliko težav z začasnimi namestitvami je v Mariboru, kjer so domovi polno zasedeni, na prosto posteljo pa je treba čakati tudi tri leta. Foto: Pixabay

Tudi na mariborskem območju se bodo morali svojci, ki skrbijo za ostarele doma, za morebitno varstvo v času dopustniške odsotnosti znajti drugače. Domovi, z izjemo ptujskega, ta čas začasnih namestitev namreč nimajo, julija naj bi nekaj postelj v ta namen zagotovili v Domu Danice Vogrinec.

Medtem ko je zanimanje za dnevno varstvo, ki ga je prekinilo obdobje covida-19, v domovih za starejše manjše, kot je bilo, pa narašča pa povpraševanje po začasnih nekajtedenskih namestitvah, potrjuje direktorica ptujskega doma upokojencev Vesna Šiplič Horvat. Letos so prejeli 13 vlog, še več jih pričakujejo. "Pričakujemo, da bo v poletnih mesecih povpraševanje nekoliko večje zaradi predvidenih dopustov svojcev. Vse potrebe po začasnih namestitvah za občane Upravne enote Ptuj načeloma lahko zagotovimo, v kolikor prosilci pravočasno oddajo vloge," je direktorica ptujskega doma upokojencev pojasnila za Radio Slovenija.

Z izgradnjo nove enote v Žabjaku prihodnje leto bo ptujski dom vse leto ponujal 20 postelj za začasne namestitve. Precej več težav z začasnimi namestitvami je v Mariboru, kjer so domovi polno zasedeni, na prosto posteljo pa je treba čakati tudi tri leta. "Povpraševanje je zelo veliko, potreba je zelo velika, prostora pa dejansko ni," je dejala Mihaela Strmčnik iz Doma pod Gorco.

Edini, ki proste postelje ima, je Senecurin dom v Slivnici, ki je vrata odprl konec lanskega leta. A tudi tam ta hip ne morejo ponuditi niti stalnih niti začasnih namestitev, priznava Sanda Gavranovič. "Mi bi lahko dom napolnili do konca, take potrebe so, ampak nimamo kadra za 150 stanovalcev, ampak le za 100 stanovalcev," je pojasnila.

V Mariboru bodo jeseni začasne namestitve na voljo v Domu starejših občanov Tezno, kjer prav zdaj poteka gradnja prizidka, v katerem bo v ta namen na voljo 12 postelj.