UKC Maribor. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
UKC Maribor. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Nacionalni razpis specializacij je za prihodnje specializante privlačnejši, ker se lahko mladi specialisti za delodajalca odločijo šele po koncu specializacije. Zdravniška zbornica Slovenije je v četrtek objavila stanje prijav na aprilskem razpisu specializacij medicine.

Za urgentno medicino je bilo v razpisu skupno na voljo 17 mest za znane izvajalce – Splošno bolnišnico (SB) Celje, SB Slovenj Gradec, SB Novo mesto, SB Izola, SB Nova Gorica, SB Murska Sobota, SB Jesenice in Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Prijavili so se le trije kandidati, vsi za UKC Ljubljana. Ti zdravniki morajo po opravljeni specializaciji pri znanem izvajalcu sprejeti njegovo ponudbo za prvo zaposlitev za enako časovno obdobje, kot je trajala specializacija, v urgentni medicini torej za pet let.

Zakaj v UKC Maribor mesta niso bila na voljo

Po besedah predstojnika urgentnega centra Gregorja Prosena so za specializacijo urgentne medicine interes izrazili še trije kandidati, ki bi si jo želeli opravljati v UKC Maribor, a mesta za specializacijo urgentne medicine v UKC Maribor na aprilskem razpisu niso bila na voljo.

Informacije o interesu treh zdravnikov iz UKC Maribor niso posredovali ministrstvu za zdravje oz. odboru za specializacije, saj so pričakovali, da bodo na razpisu vsa mesta za urgentno medicino razpisana v okviru t. i. nacionalnega razpisa, na katerem velja, da mora specialist za prvo zaposlitev sprejeti ponudbo katerega koli izvajalca v javni mreži in torej ni omejen na delo v ustanovi, v kateri je opravljal specializacijo.

A je odbor razpisal le mesta za znane izvajalce, na nacionalnem razpisu pa ni bilo razpisano nobeno mesto za specializacijo urgentne medicine, čeprav so se že leta 2018 dogovorili, da bodo vse specializacije za urgentno medicino razpisali na nacionalni ravni in samo za urgentne centre, je poudaril Prosen.

Čakanje na naslednji razpis

Dva od omenjenih interesentov za specializacijo iz urgentne medicine v UKC Maribor se tako na aprilski razpis zato nista prijavila, saj specializacije v katerem od drugih urgentnih centrov ne želita opravljati. Čakala bosta na naslednji razpis, je pojasnil.

Nacionalni razpisi so bolj zanimivi

Podatki o številu prijav na aprilski razpis specializacij, ki ga je v četrtek na spletni strani objavila Zdravniška zbornica Slovenije, kažejo, da se mladi zdravniki na velikem delu področij v medicini v večji meri zanimajo za nacionalne razpise kot znane izvajalce.

Prosenu se zdi to razumljivo, saj se zdravniki za specializacije odločajo, ko so mladi, nato pa se na primer preselijo v drug kraj, zato se predhodno ne želijo vezati na določeno zdravstveno ustanovo.

Zato meni, da bi bilo pri razpisovanju mest za specializacije iz urgentne in tudi družinske medicine najbolj modro uporabiti nacionalni razpis. Tak poziv je naslovil tudi na odbor za specializacije. Uporaba možnosti razpisa za specifične ustanove bi morala biti dobro premišljena in tarčna, je dodal.

Enako mnenje je podal tudi razširjeni strokovni kolegij za urgentno medicino, ki deluje pri ministrstvu za zdravje in ki mu predseduje Prosen.

UKC Maribor je privlačen za mlade zdravnike

Ob tem je opozoril, da se bo treba pogovoriti o spodbudah za bodoče specializante urgentne medicine. Glede na omenjene rezultate aprilskega razpisa, na katerem so se le trije kandidati prijavili na skupaj 17 razpisnih mest, urgentna medicina ne bo rasla, pač pa je kmalu ne bo več, je opozoril.

Urgentni center UKC Maribor je za mlade zdravnike, ki jih zanima urgentna medicina, zelo privlačen, je povedal. Trenutno namreč izobražujejo 12 specializantov urgentne medicine, v večini drugih urgentnih centrov pa je specializantov urgentne medicine po njegovih besedah bistveno manj.

Ocenjuje, da so problem tudi vodstva v določenih zdravstvenih zavodih, ki ne izkazujejo vizije razvoja urgentnih centrov.