Prvi pregled se opravi v 24 urah, hitri v treh mesecih, redni pa v pol leta. Foto: MMC RTV SLO
Prvi pregled se opravi v 24 urah, hitri v treh mesecih, redni pa v pol leta. Foto: MMC RTV SLO
Na psihiatrično pomoč je treba čakati predolgo

Pomanjkanje psihiatrov je še posebej pereče na severovzhodu države in ob meji s Hrvaško, kjer so socialne stiske najhujše (v Krškem je na psihiatrično pomoč treba čakati do tri leta), a je tudi v Ljubljani, kjer je največ psihiatrov, zaradi vse več duševnih motenj na pregled treba čakati. Ko je novinarka Rajka Pupovac za TV Slovenija preverjala možnost naročanja pri psihiatrih, so ji nekateri odgovorili, da je pregled mogoč le samoplačniško, kar stane od 90 do 110 evrov, drugi pa, da je čakalna doba dolga najmanj tri mesece. V eni izmed ambulant so ji kot hitrejšo možnost predlagali Polikliniko, kamor pa je mogoče priti le z napotnico.

Več kot 85 odstotkov vseh zdravstvenih delavcev (79 % vseh psihiatrov) je zaposlenih na območju šestih upravnih enot, v katerih so bolnišnice oziroma klinika. Podatki izpred treh let kažejo, da imamo v Sloveniji 157 psihiatrov, od tega 41 zasebnikov. Opravili so več kot 280.000 ambulantnih pregledov, saj je 138 izmed 1.000 prebivalcev potrebovalo psihiatrično pomoč.

Nujno pomoč vsak dobi v 24 urah
Psihiatrično nujno pomoč lahko dobi vsak, tudi brez napotnice, a se po prvem pregledu začne dolgotrajno čakanje. Arijana Turčin s Psihiatrične klinike Ljubljana je pojasnila, da se prvi pregled opravi v 24 urah, hitri v treh mesecih, redni pa v pol leta. Psihiatrinja Mojca Z. Dernovšek meni, da to ni najboljše, v primeru samomorilnega vedenja pa je doba absolutno predolga.

Z njo se strinja dolgoletni bolnik s shizofrenijo, ki opozarja, da je Slovenija po številu samomorov v svetovnem vrhu. Dodal je, da se psihiatri sicer trudijo po svojih najboljših močeh, a je tistih, ki potrebujejo pomoč, preveč in jih bo še več.

Zdravstvo sicer napoveduje uvedbo psihiatričnih in psiholoških ambulant po vsej Sloveniji, v bolnišnicah pa bodo zmanjševali hospitalizacijsko dobo. Strokovnjaki ob tem trdijo, da bodo duševne bolezni v prihodnje ena največjih težav.

Na psihiatrično pomoč je treba čakati predolgo