Prenova ljubljanske urgence je zastala za več kot štiri leta. Foto: BoBo
Prenova ljubljanske urgence je zastala za več kot štiri leta. Foto: BoBo

Obnova se je začela že leta 2019, vendar se je na začetku leta 2020 zaradi pandemije covida-19 ustavila. Takrat so obnovili približno tretjino poslopja, in sicer prostore na obrobnem delu urgentnega kirurškega bloka, ki so bili izpraznjeni. Naslednji teden bodo po navedbah Tominca začeli obnovo osrednjega dela urgentnega kirurškega bloka, kjer bodo še vedno obravnavali poškodovance in obolele paciente. "Ta obnova bo zahtevna tako za osebje kot seveda za paciente," je v izjavi za medije ocenil Tominc.

Zaradi del se bodo najverjetneje podaljšale čakalne dobe in obravnave, medicinsko osebje pa bo razdrobljeno na različnih lokacijah. "Mi se bomo trudili vse paciente obravnavati strokovno in ustrezno, vendar bo vsekakor prišlo do nekih motenj, zato prosimo za razumevanje," je še pojasnil Tominc. V urgentnem kirurškem bloku se že zdaj spopadajo s pomanjkanjem kadra.

Za paciente s hudimi poškodbami se čakalne dobe ne bodo podaljšale, je zagotovil Tominc. Dlje bodo čakali pacienti, ki na urgenco prihajajo s starimi poškodbami, zvitimi gležnji, udarci in drugimi lažjimi poškodbami. Kot je pojasnil, bo obnova prinesla tudi nekatere lokacijske spremembe. Med obnovo operacijskih dvoran bodo pacientom zagotovili nadomestne operacijske dvorane v UKC-ju, kar lahko privede do daljših čakalnih dob za paciente na drugih oddelkih.

Dela bodo predvidoma trajala 18 mesecev in bodo potekala v dveh fazah. V prvem delu obnove, ki bo trajala približno deset mesecev, bodo obnovili nekaj ambulantnih prostorov in pa prostore za najtežje poškodovance. V naslednjih osmih mesecih pa bo v drugem delu potekala obnova operativnega urgentnega bloka, je pojasnil Tominc. Gradbenim delom bo sledil razpis za novo opremo, ki jo bodo potrebovali za delo v novih prostorih.