Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Pravkar sprejeti zakon bi res lahko pomenil dejanje, vredno vpisa v zgodovino, kakor radi poudarjajo poslanci Gibanja Svoboda, ampak le ob pogoju, da bi se dosedanje enotne premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v višini 35 evrov spremenile v pravično proporcionalno dajatev, kar že dvajset let zahteva velika večina javnosti," so v sporočilu za javnost zapisali pri Glasu ljudstva.

Kot so opozorili, bo uzakonjen obvezen zdravstveni prispevek v višini 35 evrov zniževal dohodninsko osnovo, zato ga bodo v celoti plačevali samo najrevnejši državljani, ki jih je približno šeststo tisoč, med njimi večina upokojencev, preostali pa bodo glede na dohodninsko lestvico plačevali bistveno manj. Tisti z najvišjimi dohodki le 17,50 evra, so navedli.

Po poročanju N1 bodo tisti v najnižjem dohodninskem razredu, ki je obdavčen 16-odstotno, ob upoštevanju vpliva na dohodnino dejansko plačali 29,4 evra obveznega zdravstvenega prispevka na mesec, tisti v najvišjem, kjer je obdavčitev 50-odstotna, pa samo 17,5 evra mesečno.

"Dobili smo torej zakon, ki dosedanjo krivično premijo spreminja v še bolj krivično dajatev," so kritični v iniciativi. Po njihovih navedbah bo državna blagajna zaradi manj obračunane dohodnine prikrajšana za približno 80 milijonov evrov.

"Napačne odločitve ne blaži dejstvo, da vlada napoveduje bližnjo spremembo obveznega prispevka v proporcionalni prispevek. Nesprejemljiv je prav vsak mesec, kaj šele leto dni, kolikor bo najmanj veljal ta zakon, ko bodo najrevnejši plačevali dvakrat več kot najpremožnejši. Zato zahtevamo in pričakujemo, da vlada še pred uveljavitvijo zdaj sprejetega zakona spremeni fiksni znesek v proporcionalni davek," so poudarili.

Levica: Prispevek bo treba nadomestiti s solidarno javno dajatvijo

Iz Levice, katere poslanci so v četrtek v DZ-ju podprli novelo, so sporočili, da od začetka debate o preoblikovanju dopolnilnega zavarovanja opozarjajo, da je treba prispevek narediti pravičnejši – čim prej ga dokončno ukiniti in ga nadomestiti s solidarno javno dajatvijo, ki bo upoštevala dohodkovni in socialni položaj posameznika.

"Pri tem je treba opozoriti, da to ne vpliva na količino sredstev, ki jih bo dobila zdravstvena blagajna – vpliva pa na neto stanje na računu, ki ga bo po obračunu dohodnine imel vsak zavezanec. Zato se moramo v koaliciji glede tega tudi pogovoriti in dogovoriti, najbolje že jeseni," so dodali.