Načrtovana širitev prostorov Klinike Golnik se je zelo podražila. Foto: BoBo
Načrtovana širitev prostorov Klinike Golnik se je zelo podražila. Foto: BoBo

Bolnišnica Kirurgije Bitenc sicer že ima gradbeno dovoljenje, a naj bi se zatikalo pri komunalni ureditvi, projekt širitve klinike pa naj bi se že med samo pripravo močno podražil, saj se je strošek podvojil.

Kot je v ponedeljek poročal portal Necenzurirano, se je načrtovana investicija v izgradnjo izolacijskega oddelka pri Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik v slabih dveh letih podražila za dvakrat, čeprav Klinika Golnik in ministrstvo za zdravje sploh še nista objavila razpisa za gradnjo.

Prvotna ocenjena vrednost je znašala 37 milijonov evrov. Z investicijskim programom se je projekt podražil na 42 milijonov evrov, kolikor je znašala njegova vrednost tudi v lani sprejetem načrtu razvojnih programov. Po izdelavi dokumentacije in idejne zasnove pa po informacijah portala Necenzurirano zdaj vrednost investicije znaša že 70 milijonov evrov, kar je porušilo zastavljeno finančno konstrukcijo.

Dražje gradbene storitve in oprema

Na ministrstvu za zdravje so za STA pojasnili, da bo julija letos predvidoma pripravljen razpis za izbiro izvajalca del, ocena investicije pa je 60 milijonov evrov brez DDV-ja. Razlogi za dvig ocene vrednosti investicije so višji stroški gradbenih storitev in opreme ter geomehanske ugotovitve, da bo potrebna zelo zahtevna zaščita gradbene jame.

K podražitvi prispevajo tudi nove tehnične smernice za gradnjo zdravstvenih stavb, ki jih je treba upoštevati pri projektiranju večjih bolniških sob, tem se tako poveča kvadratura za približno 43 odstotkov. V novi oceni so po novem upoštevani tudi strošek rušitve starega objekta in zunanje ureditve ter vrednost komunalnega prispevka.

Poleg tega so bile prvotne ocene projekta terminsko in finančno nerealne, saj so bile pripravljene na osnovi shematskih idejnih načrtov, so poudarili na ministrstvu. Nov objekt Klinike Golnik po navedbah ministrstva ne bo klasična bolnišnica, ampak tehnološko zahteven izolacijski oddelek z dvema laboratorijema.

Kanalizacija za kirurško bolnišnico pod vprašajem

Medtem se zapleta tudi pri investiciji v kirurško bolnišnico, ki jo na Golniku želi zgraditi Kirurgija Bitenc, da bi tako povečala število opravljenih zdravstvenih storitev, ki jih zdaj opravlja v prostorih, najetih od Klinike Golnik. Torakalni kirurg Marko Bitenc je za STA pojasnil, da so pravnomočno gradbeno dovoljenje dobili 15. decembra lani, vendar odločitve o začetku gradnje še ni.

Projektantska vrednost investicije je sicer ostala enaka kot pred pol leta, in sicer 24 milijonov evrov, ki jih namerava zasebna zdravstvena ustanova pokriti sama s pomočjo posojila. Kot danes poroča portal Necenzurirano, pa je zdaj usoda investicije v rokah ministrstva za zdravje. Bitenc bo namreč za odprtje bolnišnice potreboval nov kanalizacijski vod, ki so ga na kranjski občini pripravljeni zgraditi, a le pod pogojem, da del sredstev zanj zagotovi ministrstvo za zdravje.

Potrebe zaradi gradnje nove bolnišnice in načrtovane širitve Klinike Golnik presegajo zmogljivosti obstoječe male čistilne naprave na Golniku. Upravna enota v Kranju je zato Bitencu odobrila gradbeno dovoljenje za bolnišnico le pod pogojem, da jo priključi na novo kanalizacijo. Brez tega bolnišnica ne bo dobila uporabnega dovoljenja.

Občina bo sofinancirana kanalizacijo

Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da sta v oceno projekta širitve Klinike Golnik že zajeta tudi nov dogovor z Mestno občino Kranj za sofinanciranje izgradnje kanalizacijskega voda od Golnika do Mlake. Dogovor sicer še ni podpisan, poteka pa z občino redna in dobra komunikacija, so poudarili na ministrstvu.

Na Komunali Kranj so povedali, da je izgradnja primarnega kanala za odvajanje odpadnih voda na relaciji Golnik–Mlaka s priklopom na Centralno čistilno napravo Kranj skupaj s sočasnimi komunalnimi ureditvami ocenjena na 4,5 milijona evrov. Za izgradnjo kanalizacije že imajo izdelano dokumentacijo in pridobljeno gradbeno dovoljenje.

"Predvidoma bo projekt z milijonom evrov sofinanciran iz EU-načrta za okrevanje in odpornost, del sredstev bo namenila občina, del pa država v okviru predvidene širitve Klinike Golnik, saj je priklop na Centralno čistilno napravo Kranj pogoj za investicijo," so pojasnili na Komunali Kranj. Ob tem so dodali, da se bo gradnja predvidoma začela v prihodnjem letu, vendar bo to odvisno od prejetih sredstev oziroma vrednosti sofinanciranja.