Samo Zver (UKC Ljubljana). Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Samo Zver (UKC Ljubljana). Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Samo Zver je na pogovoru, ki ga je STAklub pripravil v sodelovanju s Slovenskim združenjem bolnikov z limfomom in levkemijo (L & L), poudaril, da pri zdravljenju bolnikov, posebej v času covida-19, izjemno pomemben tesen stik oz. zaupanje med zdravniki in zdravstvenim osebjem ter med bolnikom in zdravnikom. "Bolnik je za nas še večji od carja, ima vedno prav," je dejal.

Svojim bolnikom se Zver ves čas oglaša z aktualnimi sporočili, da jim je uspelo zavarovati oddelek pred covidom-19. "Če posekaš en stik, fizični, moraš ponuditi nekaj drugega, ali je to telefon, medmrežje, pomembno je, da ima človek, ki je bolan in v stiski, občutek varnosti," je pojasnil. Opozoril je, da so edina klinika, ki še ni imela prenosa koronavirusa z osebja na bolnika. "Na to smo ponosni in delamo naprej," je dodal.

Porast bolnikov v zadnjem stadiju

Da je zaupanje med bolnikom in zdravnikom še kako pomembno, je menila tudi članica Tima za zdravljenje limfomov na Onkološkem inštitutu Ljubljana Jana Pahole. Zelo pomembno se ji zdi, da nikoli ne gledajo na človeka, kot da hodi k zdravniku na neke vrste servis, ampak ga gledajo celostno kot živo bitje, ki se spopada tudi s strahovi. "A ko imaš v ambulanti več kot 30 bolnikov in za vsakega na voljo osemminutni slot, se na koncu počutiš, kot da delaš kot po tekočem traku, kajti časa za pogovor o njegovem počutju ni," je dejala.

"Ko imaš v ambulanti več kot 30 bolnikov in za vsakega na voljo osemminutni slot, se na koncu počutiš, kot da delaš kot po tekočem traku, kajti časa za pogovor o njegovem počutju ni," je opozorila Jana Pahole. Foto: BoBo

Ob tem je opozorila, da je pri njih precej napeto, ker je oddelek za limfome zaprt. Tako so bolniki razseljeni po celem Onkološkem inštitutu, delo je izjemno naporno s fizičnega stališča. Zelo skrb vzbujajoče je, da je letos več kot 80 odstotkov bolnikov s Hodgkinovimi limfomi prišlo v 4. stadiju, kar pomeni, da se je bolezen popolnoma razširila. Običajno večina teh bolnikov pride k zdravniku v 2. stadiju. Zdravljenje načeloma poteka nemoteno, tudi kontrolni pregledi se izvajajo, s predhodnim naročanjem po telefonu, in to ostaja še naprej, je še navedla.

Pri rehabilitaciji ključna tudi psihološka podpora

Vodja programa celostne rehabilitacije Skupaj na poti do zdravja Irena Preložnik Zupan je spregovorila o različnih oblikah zdravljenja akutne in kronične levkemije ter poudarila, da je za krvni rak eno najbolj uspešnih zdravljenj oz. je dobro ozdravljiv, zlasti po letu 2000 z uvedbo tarčnih zdravil.

Pri zdravljenju in rehabilitaciji bolnikov s krvnim rakom sta po besedah vodje Enote za klinično prehrano na Onkološkem inštitutu Ljubljana Nade Rotovnik Kozjek pomembni ustrezna prehrana in telesna dejavnost. Poleg tega pa je nepogrešljiva psihološka podpora, je poudarila specialistka klinične psihologije Vesna Radonjič Miholič. To je pomembno še zlasti zdaj, ko se bolniki spopadajo z negotovostjo, nezaupanjem, strahom in omejevalnimi ukrepi, je dejala in spomnila na razne oblike psihološke pomoči, med drugim jo brezplačno zagotavlja tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Izvršna direktorica združenja L & L Kristina Modic je med drugim povedala, da želijo biti bolnikom v tem času čim bolj v oporo. Zato nadaljujejo rehabilitacijske programe, ki jih izvajajo po spletu. Pod naslovom Rehabilitacija on line je na voljo veliko podpornih vsebin, ki pomagajo prebroditi to negotovo obdobje, je dodala.