Foto: Pexel
Foto: Pexel

V Centru za bolezen dojk Zdravstvenega doma Ljubljana, ki deluje od leta 1996, so sprva letno odkrili od 100 do 120 primerov raka na dojki. Zdaj jih odkrijejo tudi več kot 150 na leto, ob čemer se starostna doba pri mlajših pacientkah znižuje. Na pregled prihajajo predvsem pacientke, ki so na nadomestni hormonski terapiji, pacientke, ki so na imunosupresivni terapiji, pa tudi pacientke s simptomatskimi težavami, kot so zatrdlina v dojki, bolečina ali izcedek. "Med njimi so lahko tudi zelo mlade pacientke, največ raka na dojki pa v programu Dora najdejo v starostni skupini od 49 do 69 leta," je poudarila zdravnica Maja Milohnoja Berčič iz Centra za bolezni dojk ZD-ja Ljubljana.

V centru dnevno pregledajo približno 40 pacientk. Poleg kliničnega pregleda opravljajo slikovno diagnostiko (mamografija in ultra zvok) in morfološke preiskave. Če posumijo na karcinom ali če ga potrdijo, pošljejo pacientke v nadaljnjo obravnavo na Onkološki inštitut v Ljubljani. "Tedensko pošljemo na Onkološki inštitut tudi po deset primerov odkritega raka na dojki," je poudarila Milohnoja Berčič, ki je sama v tem tednu odkrila tri primere raka na dojki. Vsem pacientkam zato svetuje redno mesečno samopregledovanje dojk oziroma telesa, pozorne pa naj bodo tudi na morebitno bolečino, zatrdlino ali na izcedek.

"Ženska čuti, da se v njej nekaj dogaja"

O svoji izkušnji z boleznijo raka na dojki je spregovorila tudi Darja Rojec iz Združenja Europa Donna Slovenija, ki osvešča o raku dojk in rakih rodil. Za rakom dojk je zbolela dvakrat, ob čemer je bilo za diagnozo v drugem primeru zanjo ključno prav samopregledovanje. "Ženska čuti, da se v njej nekaj dogaja. Občutki so drugačni. Vztrajala sem pri analizah, bila sem tudi prostovoljka na Onkološkem institutu in sem želela, da me pregledajo. Na koncu se je izkazalo, da imam 4,5 centimetra velik tumor, ki se je po operaciji izkazal tudi za zelo agresivnega," je opisala.

Tudi ona svetuje ženskam, da redno spremljajo svoje telo in da enkrat na mesec opravijo samopregledovanje. "Mamografija je čudovita zadeva, toda mamografija poteka na dve leti in v tem času lahko sami zatipamo majhno zadevo, ki je hitro sanirana in brez težkih terapij," poudarja. Obisk zdravnika oz. pregled pa svetuje tudi v primeru več mesecev trajajoče utrujenosti, ki ni povezana z dodatnimi obremenitvami.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je rak dojke v Sloveniji najpogostejši rak pri ženskah. Po podatkih registra raka je v letu 2019 za tem rakom zbolelo 1583 oseb, od tega 1568 žensk in 15 moških, umrlo pa 433 žensk in 10 moških. "Ključnega pomena za zmanjševanje bremena raka dojk sta samopregledovanje dojk in redna udeležba v državnem presejalnem programu DORA," so v sporočilu za javnost zapisali na NIJZ-ju.