Občani so na protestu delili dobre izkušnje s kamniško urgenco in zahtevali, da se jo ohrani. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Občani so na protestu delili dobre izkušnje s kamniško urgenco in zahtevali, da se jo ohrani. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Lokalni prebivalci so na protestnem shodu pred kamniškim zdravstvenim domom (ZD) zahtevali ohranitev urgence v Kamniku. Kot je za Televizijo Slovenija poročal novinar Luka Svetina, so občani Kamnika in Komende osupli, da jim vlada z reorganizacijo nujne medicinske pomoči (NPM) in vzpostavitvijo satelitskega urgentnega centra v Domžalah, kot pravijo, že tretjič poskuša omejiti in ukiniti dostop do zdravnika v najnujnejših primerih.

Župan Matej Slapar je v nagovoru na protestnem shodu dejal, da so zgroženi, da sta Kamnik in Komenda izpadla s seznama satelitskih urgentnih centrov. "Ne bomo dopustili, da se dobro delujoč sistem razkraja, zato zahtevamo od države, od vlade Republike Slovenije, da v prejšnjem tednu sprejeto uredbo razveljavi in da potem začnemo, če bo potrebno, reorganizirati sistem," je dejal.

Župan Kamnika Matej Slapar je vlado pozval, naj razveljavi uredbo in sistem nujne medicinske pomoči reorganizira. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Župan Kamnika Matej Slapar je vlado pozval, naj razveljavi uredbo in sistem nujne medicinske pomoči reorganizira. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Kot meni, je reorganizacija urgentnih centrov na območju občin, ki skupaj štejeta 37.000 prebivalcev, brez njihove vednosti "neumno dejanje". Dodal je, da gre za hribovito območje, ki zajema tudi Veliko Planino in Kamniško-Savinjske Alpe, na katerem je več kot 130 naselij. "Kjer so naše prebivalke in prebivalci in kjer so navsezadnje poleti tudi turisti, ki tudi potrebujejo pomoč, če se zgodi najhujše, zato je odsotnost zdravnika, ki bi bil prisoten tukaj, za nas nedopustna," je opozoril. "Dokler ne bodo te norosti ustavili, bomo vztrajali pri protestih in bomo opozarjali, da nam nujne medicinske pomoči tudi ta vlada ne sme vzeti," je še povedal Slapar.

Pomočnica direktorja ZD-ja Kamnik za področje zdravstvene nege Milena Osolnik pa je pred protestom dejala, da je težava, da nimajo zagotovil za nedoločen čas, da bo urgenca v Kamniku ostala. "Mi imamo zagotovila, da bo tako eno leto in da se bo potem ponovno presejalo, kakšna bo mreža, in zelo nas skrbi, da se bodo ta čas ustanovili urgentni centri in nam bo to odvzeto," je pojasnila. V ZD-ju Kamnik namreč želijo imeti 24-urno oskrbo ves teden z ambulanto in zdravnikom urgentne medicine.

Protestniki, oba župana in tudi vodstvo ZD-ja Kamnik so opozorili tudi, da se pred sprejetjem uredbe nihče z ministrstva z njimi ni posvetoval in da so v preteklosti s svojimi argumenti dva ministra – Milojko Kolar Celar in Danijela Bešiča Loredana – že prepričali, da sta opustila podobno namero. Poleg preklica uredbe zato zahtevajo, da se nekdo z ministrstva z njimi usede in jim prisluhne, sicer bodo proteste nadaljevali.

Kordež: ZD Kamnik bo za delovanje službe NPM prejel dodatnih 300.000 evrov

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež je sicer še pred protestom, ki se je začel ob 17. uri, poudaril, da vladna uredba ZD-ju Kamnik ne jemlje nujne medicinske pomoči, pač pa jo krepi, saj bo ZD Kamnik za delovanje službe NMP-ja prejel dodatnih 300.000 evrov.

Dodal je, da bodo z začetkom reorganizacije nujne medicinske pomoči po 1. aprilu ekipe NMP-ja sicer nekoliko spremenjene. Gre za uvedbo tako imenovanega srečevalnega sistema, ki ga v nekaterih ZD-jih že testirajo. Če so doslej v primeru intervencije na teren odhajala reševalna vozila z zdravnikom, diplomiranim zdravstvenikom oziroma medicinsko sestro ter srednjo medicinsko sestro oziroma zdravstvenim tehnikom, bosta po novem v primeru intervencije na teren odpeljali eno ali po potrebi dve vozili.

Aktivirano bo nujno reševalno vozilo z diplomiranim zdravstvenikom in zdravstvenim tehnikom. V tej ekipi tako ne bo več zdravnika. Po Kordeževih besedah so se doslej dogajali primeri, ko so bili dežurni zdravniki zaposleni z delom v ambulanti, zato je reševalno vozilo na intervencijo izvozilo pozneje.

Po zagotovilih državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Denisa Kordeža bodo zdravniki ZD-ja Kamnik še vedno nepretrgoma delovali v nujni medicinski pomoči zdravstvenega doma. Foto: gov.si
Po zagotovilih državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Denisa Kordeža bodo zdravniki ZD-ja Kamnik še vedno nepretrgoma delovali v nujni medicinski pomoči zdravstvenega doma. Foto: gov.si

Zdaj teh zamud ne bo, predvideno je, da nujno reševalno vozilo iz zdravstvenega doma odpelje v roku od ene do dveh minut po aktivaciji. Zdravnik pa se bo intervenciji po potrebi priključil pozneje, v tako imenovanem vozilu urgentnega zdravnika, kjer ga bo spremljal diplomirani zdravstvenik. Kadrovske potrebe po diplomiranih zdravstvenikih bodo zato večje, saj bodo prisotni tako v nujnih reševalnih vozilih kot v vozilih urgentnih zdravnikov.

Če zdravstveno stanje posameznika ne bo zahtevalo prisotnosti zdravnika, tega torej ne bodo aktivirali za teren. Prav tako v primeru lažjih stanj bolnikov zdravniku s kraja intervencije ne bo treba spremljati bolnika do bolnišnice, pač pa se bo lahko vrnil v ambulanto, je bilo razumeti Kordeža. V ZD-ju Kamnik sta za zagotavljanje NMP-ja doslej čez dan skrbeli dve reševalni vozili, ponoči pa eno. Ta sistem ostaja, le zdravniki bodo po novem ločeni in bodo na intervencije odhajali v vozilih urgentnih zdravnikov.

Na vprašanje, zakaj se na ministrstvu glede na pretekle odpore Kamničanov do sprememb v NMP-ju niso odločili za sklic sestanka, pa je Kordež odgovoril, da so bila izhodišča za prenovo NMP-ja predstavljena maja lani, prisotni pa so bili predstavniki vseh zdravstvenih domov. "V pripravo izhodišč so bili vključeni tudi zdravniki iz ZD-ja Kamnik," je poudaril Kordež in dejal, da zato težko razume protest v Kamniku v podporo tamkajšnji urgenci. Med satelitske urgentne centre pa ZD Kamnik po besedah državnega sekretarja ni bil vključen, ker sosednji ZD Domžale pokriva še enkrat več prebivalcev in je zato predviden za satelitski urgentni center.

V Kamniku želijo pisna zagotovila, da ukinitve NMP-ja ne bo

Kordež je tako zatrdil, da ukinitev NMP-ja v Kamniku ni v načrtu. Ob tem je poudaril, da predvidena mreža NMP-ja ni dokončna. Tako se lahko dva zdravstvena domova skupaj dogovorita za izvajanje satelitskega urgentnega centra. Kot primera je navedel ZD Ivančna Gorica in ZD Grosuplje, pa tudi ZD Slovenska Bistrica in ZD Slovenske Konjice.

Pomočnica direktorja ZD-ja Kamnik Milena Osolnik je odgovorila, da so za predloge o združevanju zelo dovzetni. "Nas veseli, da so nam to zdaj ponudili. Prej o tem ni bilo govora, sicer bi bila organizacija mogoče malo drugačna," je dodala. Vseeno pa želijo pisna zagotovila, da ne bo NMP v Kamniku, ko se bodo zgradili satelitski urgentni centri, "kar na tihem" ukinjen.

Ministrstvo za 15 satelitnih urgentnih centrov

Do leta 2027 v načrtu zagon 15 satelitskih urgentnih centrov

Vlada je na predlog ministrstva za zdravje v četrtek sprejela uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja za letošnje leto. Ta na področju nujne medicinske pomoči prinaša podlago za vzpostavitev 15 satelitskih urgentnih centrov, ki bodo tako kadrovsko kot tudi tehnično opremljeni za takojšnjo obravnavo akutno bolnih. Njihova vzpostavitev je predvidena do leta 2027, trenutno pogoje za vzpostavitev satelitskega urgentnega centra izpolnjujejo le v ZD-ju Kočevje, je pojasnil Kordež. Za njihovo vzpostavitev bodo namreč potrebne naložbe v prostore, opremo in dodatne kadre.

Ker na seznamu predvidenih satelitskih urgentnih centrov ni ZD-ja Kamnik, so župana Kamnika in Komende Matej Slapar in Jurij Kern ter direktor ZD-ja Kamnik Sašo Rebolj ministrici za zdravje Valentini Prevolnik Rupel konec prejšnjega tedna poslali dopis, v katerem protestirajo zaradi napovedane reorganizacije nujne medicinske pomoči.