Pred pediatrično kliniko se je v podporo mami dveletne deklice zbrala manjša skupina protestnikov. Foto: BoBo
Pred pediatrično kliniko se je v podporo mami dveletne deklice zbrala manjša skupina protestnikov. Foto: BoBo
Podpora mali Neži

Nežo so na pediatrični kliniki sprejeli lani avgusta zaradi odpovedovanja srca. Potem ko se je njeno zdravstveno stanje poslabšalo, so jo premestili na intenzivno terapijo in priklopili na napravo, ki pomaga oslabljenemu srcu pošiljati kri po telesu. Med zdravljenjem je prišlo do zapleta, zaradi katerega je deklico zadela še možganska kap.

Pred dobrim mesecem pa so zdravniki presodili, da nadaljnje zdravljenje ni več mogoče, in deklico odklopili z naprav. A deklica ni umrla, starši pa so zdaj prepričani, da so zdravniki dekličino zdravstveno stanje napačno ocenili. "Čakali smo, da bo umrla. Ampak Neža je dejansko vsak dan boljša, se odziva," je povedala mama male Neže.

Starši podali ovadbo
Starši, ki ljubljanskim zdravnikom zato ne zaupajo več, so podali kazensko ovadbo, v kateri zdravnikom očitajo malomarno zdravljenje. Pomoč pričakujejo tudi od zdravniške zbornice, ki je od kliničnega centra že zahtevala vso dekličino zdravstveno dokumentacijo. Zbornica se zdaj lahko odloči, da bo uvedla strokovni nadzor in ugotovila, ali je bilo zdravljenje ustrezno, je dejal Brane Dobnikar iz zdravniške zbornice.

V podporo mali Neži so se medtem na pediatrični kliniki zbrali še drugi starši in zahtevali: Nežo naj zdravniki pošljejo na zdravljenje v tujino. "Prosim vodstvo kliničnega centra, da se Nežo pošlje v tujino, če so tukaj izčrpane vse možnosti," je med protestom zdravnike prosila Nežina mama.

Zdravnik protestnikom: Zlorabljate stisko staršev
Na protest so prišli tudi zdravniki. Strokovni direktor pediatrične klinike Rajko Kenda je ob tem dejal, da obžalujejo, "da nekateri izkoriščajo stisko staršev tako bolnega otroka in jih utrjujete v prepričanju, da bo medijski pritisk pomagal otroku". A ga je prekinila ena izmed zbranih mamic, ki je zdravniku dejala, da njen otrok zaradi medijskega pritiska zdaj igra nogomet.

"Res, da smo napačno presodili, da bo po odklopu umrla, ampak to se zgodi v 15 odstotkih. Vendar pa zdaj, ko otrok živi in se nevrološko popravlja, kolikor je to pač mogoče, pa mi delamo vso terapijo, kot bi to kjer koli v svetu," pa je protestnicam odgovoril Ivan Vidmar z oddelka za otroško kirurgijo.

Danes popoldne so se sešli zdravniki, ki spremljajo zdravljenje deklice. Kaj so sklenili, še ne želijo povedati, saj bodo svojo odločitev jutri najprej sporočili dekličinim staršem.

Podpora mali Neži