Pri novi gripi so najbolj ogroženi bolniki s kroničnimi pljučnimi boleznimi, bolniki s prizadetostjo srca oz. tisti, ki težko dihajo, in tisti, ki jim noge otekajo in so srčni bolniki. Foto: MMC RTV SLO
Pri novi gripi so najbolj ogroženi bolniki s kroničnimi pljučnimi boleznimi, bolniki s prizadetostjo srca oz. tisti, ki težko dihajo, in tisti, ki jim noge otekajo in so srčni bolniki. Foto: MMC RTV SLO
Ali bo smrt bolnice povečala zanimanje za cepljenje? Foto: MMC RTV SLO
Prva smrt zaradi nove gripe

Ženska (po neuradnih podatkih stara med 50 in 60 let), ki so jo od ponedeljka zaradi nove gripe zdravili na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, je umrla ob 12.30 zaradi posledic nove gripe. Predstojnik klinike Franc Strle je ob tem dejal, da je mogoče pričakovati še več težkih primerov, tudi smrtnih.

Lečeči zdravnik umrle ženske Matjaž Jereb je na novinarski konferenci na UKC-ju pojasnil, da se je stanje bolnice prek današnjega dne kljub intenzivnemu zdravljenju slabšalo. Vzrok smrti je bil po njegovih besedah zaplet osnovne bolezni ob dokazani okužbi z virusom nove gripe.

Pri novi gripi najbolj ogroženi s kroničnimi boleznimi
Strle je dejal, da so ponoči sprejeli še tri bolnike s sumom nove gripe, a ta sum še ni potrjen. Znova je tudi pojasnil, da so pri novi gripi najbolj ogroženi bolniki s kroničnimi pljučnimi boleznimi, bolniki s prizadetostjo srca oz. tisti, ki težko dihajo, in tisti, ki jim noge otekajo in so srčni bolniki. Ogroženi so tudi bolniki z metabolnimi boleznimi, najpogostejša je sladkorna bolezen, bolniki s kroničnimi jetrnimi boleznimi, s slabim delovanjem ledvic in ljudje, ki imajo nekatere nevrološke bolezni.

Na vprašanje, ali bo zdaj sledil večji naval bolnih k zdravniku, je odgovoril, da navodila ostajajo taka kot pred prvim smrtnim primerom zaradi nove gripe. Smrtni primer v tem smislu zato po njegovih besedah ne spremeni ničesar in tudi ne bo edini.

Tisti bolniki, ki imajo blago bolezen, in tisti, ki nimajo osnovnih bolezni ter imajo znake gripe, naj ostanejo v domači oskrbi. Bolniki, ki imajo osnovne bolezni in dobijo znake gripe, pa naj čim prej pokličejo svojega zdravnika in se posvetujejo. Nujno je treba do zdravnika takrat, ko se pojavijo zapleti, denimo, ko bolnik težko diha ali ima motnje zavesti, opozarja predstojnik infekcijske klinike.

.

Eden izmed naših uporabnikov nas je opozoril, da se je želel prijaviti na cepljenje, vendar mu to ni uspelo, saj je ponujena le ena telefonska številka, ki je nenehno zasedena. Prav tako ga čudi, da ne obstaja možnost elektronske prijave.

Z zgornjimi vprašanji se je obrnil tudi na predstojnika klinike Franca Strleta.

.

Na ministrstvu za zdravje obžalujejo smrt
Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Ivan Eržen je nad smrtjo izrazil obžalovanje. "Upali smo, da se pri nas to ne bo zgodilo, a očitno je bila osnovna bolezen bolnice taka, da jo je okužba z novo gripo premagala," je dejal Eržen. Izrazil je upanje, da novih smrti zaradi pandemske gripe pri nas ne bo več.

Ob tem je znova opomnil prebivalstvo na upoštevanje preventivnih priporočil za zmanjšanje možnosti širjenja okužbe.

Prva smrt zaradi nove gripe