Italijanske oblasti skušajo širjenje novega virusa zajeziti z zapiranjem šol, lokalov in drugih javnih prostorov. Foto: Reuters
Italijanske oblasti skušajo širjenje novega virusa zajeziti z zapiranjem šol, lokalov in drugih javnih prostorov. Foto: Reuters

Po poročanju italijanske tiskovne agencije ANSA, ki ji je informacijo potrdil guverner dežele Veneto Luca Zaia, je imel moški iz mesta Vo' Euganeo tudi druge, predhodne bolezni in je bil zadnjih 10 dni skupaj s še enim človekom, pri katerem so tudi potrdili okužbo, v karanteni v bolnišnici v Padovi. Nobeden od njiju ni bil v zadnjem času na Kitajskem.

V petek so sicer na severu Italije zaznali 16 novih okužb z virusom. 14 primerov so potrdili v Lombardiji, dva primera pa v Venetu. Med okuženimi je pet zdravniških delavcev. Le nekaj ur pred tem so zdravniški delavci sporočili, da so zaznali prvi primer lokalnega prenosa virusa v Italiji. Okužil se je 38-letni moški iz kraja Codogno pri Milanu, in sicer po tem, ko je na začetku meseca večerjal s prijateljem, ki se je vrnil iz Kitajske. Med okuženimi sta tudi njegova 38-letna žena, noseča učiteljica na porodniškem dopustu, in prijatelj, s katerim sta skupaj tekla. 38-letnik je na intenzivnem oddelku bolnišnice v Codognu.

V desetih mestih na območju so zaradi zajezitve širjenja novega koronavirusa oblasti odredile zaprtje šol, lokalov in drugih javnih prostorov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Italijanski zdravstveni minister Roberto Speranza zatrjuje, da je Italija na morebitno širjenje virusa pripravljena.

Evakuacija evropskih državljanov iz Japonske

Italijansko vojaško letalo z evropskimi državljani, ki so bili potniki na ladji za križarjenja Diamond Princess, je medtem na poti v Evropo. Na njem je 19 Italijanov in 18 državljanov drugih članic EU-ja, poroča italijanska tiskovna agencija ANSA.

Po postanku v Berlinu naj bi v Rimu pristalo v soboto v zgodnjih jutranjih urah. Vse potnike so pregledali zdravstveni strokovnjaki italijanskega obrambnega ministrstva, pri vseh so bili testi za okužbo z novim koronavirusom negativni.

Fotografija z družbenih omrežij, na kateri naj bi bilo letalo, ki državljane Evropske unije vozi v Evropo. Foto: Reuters
Fotografija z družbenih omrežij, na kateri naj bi bilo letalo, ki državljane Evropske unije vozi v Evropo. Foto: Reuters

Ministrstvo za zunanje zadeve je za Slovensko tiskovno agencijo (STA) sporočilo, da se oba slovenska državljana počutita dobro in da bosta v Slovenijo predvidoma prišla v soboto. Čas prihoda v Slovenijo je odvisen od formalnosti na prvem letališču v Berlinu.

WHO: Čas za zajezitev se izteka

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opozorila, da se čas za zajezitev virusa izteka. Države morajo ukrepati hitro, če želijo vzpostaviti nadzor.

"Izbruh lahko vodi v katero koli smer," je opozoril generalni direktor organizacije dejal Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Če se bomo izkazali, se lahko izognemo vsaki resni krizi, če pa bomo zapravili priložnost, bomo imeli resne težave."

WHO: Čas za zajezitev virusa se izteka

Slovenca in Hrvat iz Berlina z zasebnim letalom

Slovenska vlada je dopoldne po dopisni seji sporočila, da bo za najem letala, ki bo dva slovenska in hrvaškega državljana iz Berlina pripeljalo v Slovenijo, namenila do 20.000 evrov. Ob tem je Upravi RS za civilno zaščito in reševanja naložila, da v okviru mehanizma EU-ja za krizne razmere Evropsko komisijo zaprosi za povračilo stroškov najema in poleta letala v Slovenijo v vrednosti 75 odstotkov.

V kitajski pokrajini Hubej je za novim koronavirusom umrlo še 115 ljudi, so sporočile tamkajšnje oblati. Zdravstvena komisija v pokrajini je sporočila, da so zaznali najmanj 631 novih primerov okužbe, od tega 319 v Vuhanu. Medtem so zapori postali novo žarišče. V teh ustanovah po vsej Kitajski so zaznali več kot 500 primerov okužb z novim koronavirusom, samo v Hubeju so zaznali 220 novih primerov. Med okuženimi v zaporih po državi so tako zaporniki kot pazniki.


Kitajske oblasti so v četrtek sicer spet spremenile metodologijo štetja bolnikov z novim koronovirusom in zdaj vključuje le tiste, pri katerih je bil virus potrjen z naprednim laboratorijskim testom.


To je bila druga sprememba metodologije štetja v le osmih dneh, kar bi lahko povzročilo zmedo v statističnih podatkih in zapletlo prizadevanja za sledenje širjenju bolezni.

Po predvidenem načrtu bo letalo z evropskimi državljani sprva pristalo na berlinskem letališču Tegel. Kot je sporočila vlada, so se predstavniki ministrstev za zunanje zadeve, zdravje, obrambo in notranje zadeve strinjali, da je najbolj ustrezna in finančno racionalna rešitev za evakuacijo slovenskih državljanov iz Nemčije najem komercialnega letala, ki bo potem pristalo na ljubljanskem letališču.

Po dogovoru z Zagrebom bo letalo skupaj s slovenskima državljanoma iz Berlina pripeljalo tudi hrvaškega državljana. Njega bodo hrvaške oblasti prevzele s svojim zdravstvenim vozilom neposredno po pristanku na letališču v Sloveniji.

Dva Slovenca že doma, dva ostajata na Japonskem

Dva od skupno šestih slovenskih potnikov na ladji Diamond Princess, ki nista okužena z novim koronavirusom, sta se medtem že vrnila v Slovenijo, in sicer s komercialnim poletom. Čeprav testi niso pokazali okužbe, so zanju uvedli preventivno 14-dnevno karanteno na njunem domu.

Pri zadnjih dveh od šestih slovenskih državljanov, ki so bili potniki na ladji, pa je test pokazal vsebnost virusa. Premestili so ju v bolnišnico na Japonskem, kjer bosta čakala na nadaljnji razvoj dogodkov. Za zdaj ne kažeta simptomov okužbe in se počutita dobro. Na ladji Diamond Princess, na kateri je bilo okoli 3700 potnikov, medtem ostaja nekaj več 1000 potnikov in članov posadke.

Neokužene potnike z ladje Diamond Princess z avtobusi vozijo iz pristanišča. Foto: Reuters
Neokužene potnike z ladje Diamond Princess z avtobusi vozijo iz pristanišča. Foto: Reuters

Francosko letalo iz Vuhana

Iz Vuhana, mesta v osrednji Kitajski, ki je središče izbruha virusa, je medtem že v četrtek zvečer po srednjeevropskem času poletelo eno letalo z državljani članic Evropske unije. Na francoskem letalu je 28 francoskih državljanov in 36 državljanov drugih držav, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal diplomatski vir.

V okviru mehanizma Evropske unije za civilno zaščito je francosko letalo v četrtek na Kitajsko odpeljalo dodatnih 17 ton zaščitnega materiala za boj proti novemu koronavirusu. Zaščitna oprema, ki so jo zagotovile Francija, Estonija in Latvija, vključuje zaščitne maske, rokavice, zaščitne obleke in razkužilo.

To je že tretje letalo, ki ga je Francija poslala v Vuhan. Doslej se je domov skupaj vrnilo okoli 300 francoskih državljanov, ki so jih namestili v 14-dnevno karanteno.

Ukrajinski protestniki so zaprli cesto, ki vodi do bolnišnice, v kateri so namestili evakuirance iz Vuhana. Foto: Reuters
Ukrajinski protestniki so zaprli cesto, ki vodi do bolnišnice, v kateri so namestili evakuirance iz Vuhana. Foto: Reuters

Ukrajina: Napad na evakuirance iz Kitajske

V Ukrajini so protestniki napadli avtobuse z evakuiranci iz Kitajske, ki so jih pripeljali v bolnišnico v Novem Sanžariju v pokrajini Poltava, kjer bodo v 14-dnevni karanteni.

V četrtek so namreč iz Vuhana v osrednji Kitajski, središča izbruha novega koronavirusa, z letalom na vzhod Ukrajine prepeljali 45 ukrajinskih in 27 tujih državljanov. S šestimi avtobusi so jih nato prepeljali v Novi Sanžari, kjer so jih pričakali protestniki, ki so zažigali ogenj in metali kamne.

Zdravstveno ministrstvo je sicer sporočilo, da ni nihče izmed vrnjenih bolan, a protestniki so skeptični. Ukrajinska obveščevalna služba medtem preiskuje domnevno lažno elektronsko pošto, ki naj bi prišla z ministrstva za zdravje in v kateri piše, da naj bi bili nekateri evakuiranci okuženi. Predsednik Volodimir Zelenski je protestnike pozval k sočutju.

Južna Koreja: Ukrepi proti širjenju virusa

Tudi v Južni Koreji se bojijo širjenja virusa. Dve mesti na jugu države, Daegu in Čeongdo, so razglasili za "območji posebne nege". V petek so v državi potrdili novih 100 okužb, v četrtek pa 53. Skupno je v Južni Koreji z novim koronavirusom okuženih več kot 200 ljudi, kar je največ zunaj Kitajske in ladje za križarjenje ob obali Japonske. V četrtek so potrdili tudi prvo smrtno žrtev, poroča BBC.

Med okuženimi je več kot 120 pripadnikov ene izmed južnokorejskih cerkva v mestu Daegu, ki se označuje za kult. Prva se je okužila 61-letnica, ki je 10. februarja dobila vročino, a je kar dvakrat zavrnila testiranje za koronavirus. Preden so ji diagnosticirali okužbo, se je udeležila štirih verskih obredov. Oblasti v Daeguju menijo, da se je obredov udeležilo okoli tisoč ljudi.

Po svetu je okuženih več kot 76.000 ljudi, smrtnih žrtev je bilo 2247. Večina okužb in mrtvih je bila na Kitajskem.

Prva okužba v Libanonu

Libanonske oblasti so potrdile prvi primer koronavirusa v državi. Gre za 45-letno žensko, ki se je vrnila iz Irana in je v karanteni v bolnišnici v Bejrutu. Še pri dveh ljudeh sumijo okužbo.

Avstralca po vrnitvi pozitivna na testiranju za novi koronavirus

Na ladji Diamond Princess je bilo okoli 3700 ljudi, zdaj pa jih na njej ostaja še okoli 1000. Foto: EPA
Na ladji Diamond Princess je bilo okoli 3700 ljudi, zdaj pa jih na njej ostaja še okoli 1000. Foto: EPA

Iz Avstralije poročajo, da sta bila dva njihova državljana, ki so ju evakuirali z ladje za križarjenje Diamond Princess, po vrnitvi iz Japonske na testiranju za novi koronavirus pozitivna. Na Japonskem je bil njun test negativen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Avstralske oblasti so navedle, da je bilo vseh 164 Avstralcev, ki so bili na ladji, na testiranju za koronavirus na Japonskem negativnih. Šest ljudi so danes še enkrat testirali in pri dveh odkrili okužbo. Gre za starejšega in mlajšega človeka, so navedle avstralske oblasti. "Ta dva človeka imata blago bolezen," so dodali.

Poudarili so, da to ni nepričakovano, saj se je virus na ladji, ki je zasidrana v Jokohami, širil tudi po začetku testiranja.

Japonski minister za zdravje Kacunobu Kato je ob tem opozoril, da niso bili vsi Avstralci, ki so s čarterskim poletom odpotovali domov, negativni.

Avstralske zdravstvene oblasti so poudarile, da ni razlogov za zaskrbljenost med ljudmi. Zagotovili so, da so ustrezno pripravljeni za ukrepanje. Predtem so v Avstraliji odkrili 15 primerov okužbe z novim koronavirusom. Vsi so bili povezani z izbruhom bolezni na Kitajskem.

O podobnem primeru poročajo tudi iz Izraela. Na testiranju je bil pozitiven potnik z ladje, ki se je iz Japonske vrnil ta teden. V karanteni na turistični ladji je bilo sicer 15 izraelskih državljanov, od katerih se jih je 11 že vrnilo v Izrael. Vsi preostali so bili na testiranju negativni. To je prvi primer novega koronavirusa v Izraelu.

Evropejci se z vojaškim letalom iz Japonske vračajo domov