Datum poleta skupine evropskih državljanov iz Jokohame še ni določen. Foto: EPA
Datum poleta skupine evropskih državljanov iz Jokohame še ni določen. Foto: EPA

Pred obalo Japonske je v karanteni ladja za križarjenje, na kateri je bilo okoli 3.700 potnikov, med njimi tudi šest slovenskih državljanov. Kot so na MZZ-ju potrdili za TV Slovenija, sta dva izmed njih okužena in zdaj sta v bolnišnici na Japonskem. Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je dejala, da sta državljana sicer okužena, nista pa obolela. Po dozdajšnjih podatkih se počutita dobro, a sta razočarana, ker se ne moreta vrniti v Slovenijo, je dejala.

Dva slovenska državljana, ki sta še na Japonskem, sta bila že dvakrat testirana - prvič je bil test negativen, rezultate drugega testa pa še čakata, pregledala ju je tudi italijanska zdravstvena ekipa. Par trenutno čaka na prevoz domov, v Evropo pa bo poletel s skupnim letalom Evropske unije. Čas odhoda iz Jokohame še ni določen, saj evakuacijski polet še ni dobil dovoljenje japonskih oblasti, je povedal vodja konzularne službe ministrstva za zunanje zadeve Andrej Šter.

Potnika, ki sta že v domovini, bosta 14 dni v samoizolaciji

Potnika, ki sta bila prva testirana, sta se domov vrnila s komercialnim poletom. Pristala sta na Brniku, kjer sta bila pregledana in testirana po postopkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Njuni izvidi so bili negativni. Kljub temu bosta naslednja dva tedna v domači samoizolaciji, kar pomeni, da bosta 14 dni doma, ves čas bosta spremljala svoje zdravje, poleg tega bo z njima vsak dan v stiku uslužbenec NIJZ-ja, večkrat ju bodo testirali, je pojasnila Maja Sočan z NIJZ-ja.

Okužena Slovenca nista obolela

Kitajska: Zmanjšuje se število na novo okuženih

Nazadnje so na Kitajskem zaznali 114 novih smrtnih žrtev. Po navedbah kitajskih oblasti je to najmanjše povečanje novih smrtnih primerov v skoraj mesecu dni, vključno z najhuje prizadeto provinco Hubej.

Zmanjšuje se tudi število novih okužb z novim koronavirusom. V mestu Vuhan, kjer je virus izbruhnil, so v četrtek odrili več kot 600 novih okužb, kar je najmanjše število po januarju, in precej manj kot v sredo. Tedaj so ugotovili 1749 novih okužb. Na nacionalni ravni je število na novo okuženih padlo že tretji dan zapored.

"V provinci Hubej, predvsem pa v Vuhanu, se razmere izboljšujejo," je povedal kitajski zunanji minister Vang Ji. Dodal je, da so se začeli kazati rezultati ukrepov kitajskih oblasti, ki so več kot deset mest, v katerih prebiva več deset milijonov ljudi, odrezale od sveta. Med drugim so omejile gibanje po mestih in javni potniški promet, vključno s povezavami z drugimi mesti.

WHO: Nismo še na točki preobrata

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je ob tem opozorila, da preobrata najverjetneje še ni bilo. "Smernice so zelo spodbudne, a še nismo na točki preobrata," je posvaril Richard Brennan iz WHO-ja.

Na ladji je bilo šest slovenskih državljanov, od katerih sta dva okužena in se zdravita v japonski bolnišnici. Foto: EPA
Na ladji je bilo šest slovenskih državljanov, od katerih sta dva okužena in se zdravita v japonski bolnišnici. Foto: EPA

Število primerov okužb se povečuje tudi v Južni Koreji, kjer so jih doslej imeli 82. Približno polovica je povezana s pripadnico ene od južnokorejskih cerkva, ki jo pogosto označujejo za kult. Povišano telesno temperaturo je dobila 10. februarja, a je kar dvakrat zavrnila testiranje za koronavirus. Preden so ji diagnosticirali okužbo, se je udeležila štirih verskih obredov.

V Južni Koreji so medtem zaznali prvo smrtno žrtev novega koronavirusa. Umrl je moški, star okoli 60 let, v pokrajini Severni Gjeongsang, v kateri leži tudi Daegu. Koronavirus so pri njem potrdili po smrti, imel pa je simptome, značilne za pljučnico.

Tako je število žrtev novega koronavirusa zunaj celinske Kitajske naraslo na 11, od tega so tri odkrili na Japonskem.

Umrla starejša potnika s križarke

Iz Japonske poročajo o smrti dveh nekdanjih potnikov ladje za križarjenje Diamond Princess. Oba so v slabem zdravstvenem stanju premestili z ladje v bolnišnico 11. oziroma 12. februarja. Gre za par, moškega in žensko, ki sta bila stara več kot 80 let, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Japonski minister za zdravje Kacunobu Kato je za zdaj novico potrdil le delno in dejal, da je treba počakati, da bodo najprej obvestili družino. "Molim za njuni duši in izražam sožalje njunima užaloščenima družinama," je dejal. Dodal je, da so ju nemudoma, potem ko sta kazala znake okužbe, odpeljali v bolnišnico. Dejal je, da verjame, da sta bila deležna najboljšega mogočega zdravljenja.

Na ladji so doslej potrdili 621 okužb z virusom SARS-COV-2.

Ladjo je v sredo zapustilo 443 ljudi, ki so bili na testiranju negativni in med 14-dnevno karanteno niso kazali simptomov. Še več jih je ladjo zapustilo danes. Vsi naj bi jo zapustili v nekaj dneh.

Kitajske oblasti sporočajo, da se njihovi ukrepi za zajezitev virusa obrestujejo. Foto: EPA
Kitajske oblasti sporočajo, da se njihovi ukrepi za zajezitev virusa obrestujejo. Foto: EPA

"Povsem kaotična" karantena

Japonske oblasti se medtem spopadajo s kritikami ukrepov glede karantene na ladji. "Ladja za križarjenje je bila popolnoma neustrezna za nadzor nad okužbami," je povedal japonski infektolog Kentaro Ivata. Karanteno je opisal kot "povsem kaotično". Videe, v katerih je kritiziral oblasti, je sicer že izbrisal s spleta.

Novinarjem je povedal, da so mu kolegi, ki so bili na ladji, dejali, da so postopke karantene izboljšali. "Mislim, da se je zaradi tega tveganje sekundarnega prenosa za potnike zmanjšalo, za člane posadke pa ostaja," je povedal.

Priporočil je, da vse tiste, ki so zapustili ladjo, spremljajo vsaj 14 dni, in da naj se potniki izogibajo stiku z drugimi.

Japonske oblasti so zavrnile očitke, pri čemer so poudarile, da so bila varna in tvegana območja na ladji strogo ločena. "Naredili smo vse, kar smo lahko v danih okoliščinah," je povedal japonski minister za zdravje.

Državna sekretarka in infektologinja v Odmevih o okužbi Slovencev