Joe DiMeo med igro s svojim psom Busterjem. Foto: AP
Joe DiMeo med igro s svojim psom Busterjem. Foto: AP

DiMeo se je hudo poškodoval v prometni nesreči leta 2018. Na 80 odstotkih telesa je dobil opekline tretje stopnje. Štiri mesece so ga zdravili na intenzivnem oddelku za opekline, pri čemer so mu morali odstraniti vrhnje dele prstov, ustnice in veke. Zaradi opeklin in operacij sta bila huda prizadeta njegov vid in zmožnost premikanja.

Sledilo je več kot 20 plastičnih operacij. Šele po desetih mesecih čakanja je DiMeo prišel na vrsto za nov obraz, saj so se zaradi pandemije v prvih mesecih lanskega leta močno upočasnili tudi procesi doniranja organov, poroča Guardian.

Avgusta lani so mu v univerzitetnem centru NYU Langone presadili obraz in obe roki. V 23-urnem posegu je po poročanju BBC-ja sodelovalo več kot 140 zdravstvenih delavcev. Potem je preživel 45 dni na intenzivnem oddelku in še dva meseca v bolnišnici, kjer se je moral med drugim naučiti odpirati oči in uporabljati nove roke.

"Darilo, ki ga dobiš le enkrat v življenju"

DiMeo se je moral po operaciji znova naučiti uporabljati roke in obrazne mišice. Foto: AP
DiMeo se je moral po operaciji znova naučiti uporabljati roke in obrazne mišice. Foto: AP

Di Meo pravi, da mu je presaditev dala drugo priložnost za življenje. Zdaj lahko sam telovadi in si pripravi zajtrk. "To je darilo, ki ga dobiš le enkrat v življenju, in upam, da bo družina donatorja nekoliko pomirjena, ko bo izvedela, da del njega živi naprej z menoj," je poudaril.

"Nismo hoteli le operacije, ki bi mu zagotovila boljši videz, temveč smo želeli, da bi vse dobro delovalo, še posebej roke," pa je pojasnil direktor programa za presaditev obraza v bolnišnici Eduardo Rodriguez. Di Mea, ki do pet ur dnevno dela vaje za rehabilitacijo, je označil za najbolj motiviranega bolnika, kar jih je kdaj srečal.

Obraz in obe roki so doslej presadili dvakrat, a sta bila oba posega neuspešna. En bolnik je zaradi zapletov umrl, drugemu pa so morali odstraniti roke, ker niso delovale.