Zimmerman o kirurgiji ne ve veliko, je prepričan Šikovec. Foto: Andraž Cerar, UKC LJ
Zimmerman o kirurgiji ne ve veliko, je prepričan Šikovec. Foto: Andraž Cerar, UKC LJ

"

To je za oddajo Tarča povedal žilni kirurg Andrej Šikovec, ki je pomagal okoli stotim nekdanjim Zimmermannovim bolnikom. Dogodek je bil tudi razlog, da je leta 2006 kot prvi zdravnik spisal prijavo zoper stanovskega kolega.

V Tarči bosta svoje izkušnje z delom zdravnika Janeza Zimmermana delila kirurg Andrej Šikovec in eden izmed njegovih bolnikov Miro Draksler, ki sta Zimmermanna prva prijavila zdravniški zbornici.

Preberite tudi kolumno Eugenije Carl, novinarke TV Slovenija, ki je prva poročala o Zimmermannovih operacijah:
Čajanka pri Možini.

.
Po Šikovčevih besedah so krčne žile obolenje, pri katerih se težave tudi po posegu lahko ponovijo. "Da nekaj ni v redu, lahko sklepaš, če se pri nekem zdravniku ponavljajo prepogosto. Pri dr. Zimmermannu se je ponavljalo desetkrat bolj kot pri drugih," je dejal Šinkovec. Sicer specialist žilne kirurgije poudarja, da nikoli ni preverjal Zimmermannovih kvalifikacij, saj se ne počuti pristojnega za to, ima pa mnenje o njegovem delu: "Vsakemu kirurgu je jasno, da on veliko pojma o kirurgiji nima. Vprašanje je že to, kako narediš reze, kakšne reze narediš. Ne pozna osnovnih principov kirurgije. Druga stvar je vprašanje sterilnosti. Bolniki so mi povedali, da je bila vprašljiva sterilnost njegovih posegov, da bi se zaščitil, je vsem bolnikom predpisal tablete sumamed." Po Šinkovčevih besedah so vsi kolegi specialisti vedeli za sporne posege.

Dobil samo račun in težave
Za Tarčo je spregovoril tudi Miro Draksler, ki je prav tako leta 2005 kot prvi bolnik sporno Zimmermannovo ravnanje prijavil zdravniški zbornici – prav na podlagi te prijave je zdravnik prejel "javni opomin" in "kolegialno priporočilo", naj ne opravlja kirurških posegov, dokler ne pridobi kirurške licence.

"Peljal sem ženo na pregled za krčne žile v hotel Žusterno, zdravnik mi je rekel, naj pokažem še svoje noge, me prepričeval, da potrebujem poseg, in v hipu sem se znašel na hotelski kirurški mizi. Dobil sem okoli osem injekcij, po posegu pa nisem prejel nobenega izvida, le račun za 400 evrov," je pojasnil svojo zgodbo.

Ko so se mu pojavile težave z dihanjem in je končal na ljubljanski urgenci, zdravnikom, ki so posumili, da bi bil lahko alergičen na injekcije, ni znal povedati, kakšno zdravilo mu je bilo vbrizgano. Te informacije tudi ni mogel pridobiti pri Zimmermannu. Prav zato ga je tudi prijavil. "Ne krivim dr. Zimmermanna, on je samo izkoristil možnost, ki mu jo nudi sistem," ugotavlja Draksler. O ponavljajočih se napakah in povračilih iz državne blagajne pa pravi: "To je metanje denarja skozi okno."

Zarota molka v belem
Zarota molka v belem