Podatke bodo podrobno analizirali v prihodnjih tednih. Foto: BoBo
Podatke bodo podrobno analizirali v prihodnjih tednih. Foto: BoBo

Komisija je po besedah njenega predsednika Igorja Gregoriča opravila pogovore z vodstvi oddelkov ter z zdravniki in medicinskimi sestrami, ki so obravnavali otroke s prirojenimi srčnimi napakami v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKCL), razgovore je opravila tudi s starši otrok, ki so bili operirani na srcu na pediatričnem kardiovaskularnem oddelku v UKCL-ju, so sporočili z zdravniške zbornice.
Da bi se izognili pristranskosti, je bil izbor staršev naključen, so poudarili. Med nadzorom so intervjuvali tudi nekatere člane administracije v UKCL-ju, Gregoriča navajajo v zdravniški zbornici. Podatke in drugo dokumentacijo iz nadzora bodo podrobno analizirali v prihodnjih tednih, končno poročilo s priporočili mednarodne komisije pa bodo poslali zbornici in ministrstvu za zdravje.

Pozneje so iz zbornice sporočili še, da so bili pogoji za delo po ugotovitvah komisije optimalni, saj so vsi pogovori z zdravniki, vodstvenim osebjem in starši potekali nemoteno ter se ni nihče izognil pogovoru. Predvideni stroški za delo komisije bodo tudi bistveno nižji od predvidenih, natančno finančno poročilo pa bodo posredovali skupaj s končnim poročilom, so še navedli v zbornici.

Nadzor naj bi ugotovil stopnjo mednarodne primerljivosti
Zdravniška zbornica Slovenije je strokovni nadzor nad izvajanjem otroškega kardiokirurškega programa v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana naročila na podlagi zahteve ministrstva za zdravje. Cilj nadzora je analizirati stanje programa otroške srčne kirurgije, njegovo primerljivost z referenčnimi centri ter pregledati varnost in učinkovitost izvajanja programa.

Mednarodna skupina uveljavljenih strokovnjakov je pregledala vse primere, obravnavane v letu 2012. Vse podatke o operacijah oz. postopkih zdravljenja je nadzorna komisija vnesla v evropsko bazo podatkov o opravljenih kardiotorakalnih posegih.