Zdravniška zbornica še ne ve, kdaj bodo izsledki nadzora na voljo. Foto: BoBo
Zdravniška zbornica še ne ve, kdaj bodo izsledki nadzora na voljo. Foto: BoBo

Komisijo sestavljajo kardiovaskularni kirurg Igor Gregorič, pediatrinji Metka Derganc in Andreja Robide ter nizozemska kardiotorakalna kirurga Tjark Ebels in Mark Hazekamp. Komisija bo pregledala medicinsko dokumentacijo otrok, zdravljenih na področju otroške kardiokirurgije v letu 2012, ter po presoji opravila pogovore z vsemi sodelujočimi v programu, navajajo na zbornici.

Z ministrstva za zdravje so 12. junija sporočili, da bodo pozvali zbornico, naj razširi nadzor nad otroško srčno kirurgijo še na leti 2013 in 2014. Toda na zbornici pravijo, da uradnega dopisa s to zahtevo od ministrstva niso prejeli. Kdaj bo komisija izdala končno poročilo nadzora, pa v tem trenutku na zbornici težko napovedujejo.

Kolobocija za kolobocijo
Zgodba okoli otroške srčne kirurgije se sicer vleče že več let, ves čas pa udeleženi obračunavajo prek medijev. Potem ko je UKC Ljubljana konec leta 2007 po odhodu Vladimirja Sojaka ostal brez otroškega kardiokirurga, so pripeljali gostujočega izraelskega kirurga Davida Mišalija.

V začetku leta 2012 je nato prišlo v javnost, da je UKC Ljubljana Mišaliju v štirih letih za operacije izplačal skoraj 1,3 milijona evrov bruto honorarjev. Pozneje so njegove honorarje znižali, Mišali pa naj bi v dveh letih izobrazil tudi dva slovenska kardiokirurga, a se to do danes ni zgodilo.

Eden izmed kirurgov, ki ju je izobraževal, Janez Vodiškar je zaradi nesprejemljivega načina dela leta 2012 odšel v nemški Aachen, drugi slovenski kirurg Robert Blumauer od decembra v programu otroške srčne kirurgije ne sodeluje več, nedavno pa je zaradi pritiskov dal odpoved.

Po navedbah UKC-ja se Vodiškar sicer vrača v UKC, usposablja se tudi nov kirurg Miha Weiss. Nekaj časa so se za sodelovanje dogovarjali tudi z beograjskim kirurgom Igorjem Šehićem, a bo zaradi zapletov pri pridobivanju slovenske licence za delo dogovor verjetno padel v vodo. UKC je tudi v dogovarjanju za sodelovanje z otroškimi srčnimi kirurgi iz Padove in Münchna.