Nekateri ukrepi kljub koncu epidemije ostajajo. Foto: Shutterstock
Nekateri ukrepi kljub koncu epidemije ostajajo. Foto: Shutterstock

Zaščitne maske so v zaprtih javnih prostorih in na prostem, kjer ni mogoče vzdrževati medsebojne razdalje 1,5 metra, še vedno obvezne, tako kot razkuževanje rok in t. i. pravilo PCT. Pravilo PCT (preboleli, cepljeni, testirani) je tako še vedno pogoj za vstop v notranjost gostinskih lokalov, v turističnih nastanitvah, na bazenih, pri sejemski in kongresni dejavnosti ter v igralnicah in igralnih salonih. Pogoj PCT pa ne velja za otroke do dopolnjenega 18. leta, je razvidno z vladnega spletišča.

Prav tako na javnih prireditvah ali shodih, pri obisku knjižnice, arhiva, muzeja ali galerije, prodaji blaga in storitev, kolektivnem uresničevanju verske svobode ter na športnih tekmovanjih še vedno velja omejitev en udeleženec na 10 kvadratnih metrov površine.

Epidemija je še zaostrila razmere v zdravstvu, številne medicinske sestre in drugi zaposleni v zdravstveni negi so po skoraj letu in pol epidemije na robu svojih zmožnosti. Mnoge medicinske sestre odhajajo iz bolnišnic. Zato je Zbornica zdravstvene in babiške nege predsednika Janeza Janšo pozvala na sestanek, saj se zadeve iz dneva v dan poslabšujejo.

Sorodna novica Medicinske sestre množično odhajajo, nekatere tudi za blagajne

Za zdaj še vsaj do 20. junija med drugim v veljavi ostajajo tudi odloki o omejitvah na področju kulturnih storitev končnim uporabnikom, na področju javnega prevoza, na področju ponujanja blaga in storitev, na področju vozil ter odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja covida-19.

Epidemija prvič razglašena 12. marca 2020

Epidemija covida-19 je bila v Sloveniji prvič razglašena 12. marca lani in je trajala do 31. maja 2020. Znova je vlada epidemijo razglasila 19. oktobra 2020, trajala pa je vse do 15. junija 2021.
V času razglašene epidemije je imela posebno vlogo uprava za zaščito in reševanje. V torek je bil tako izdan sklep o preklicu aktivacije državnega načrta zaščite in reševanja ob pojavu epidemije. S tem se tudi preklicuje uporaba vseh odredb poveljnika civilne zaščite, ki so bile izdane v obdobju od 19. oktobra do 15. junija, za izvajanje operativnih nalog zaščite, reševanja in pomoči za zajezitev epidemije.

V uporabi pa ostajajo izdane odredbe za aktiviranje pripadnikov civilne zaščite oziroma prostovoljcev, ki bodo veljale do končne zajezitve covida-19 v državi, za potrebe izvajanja nadaljnjih ukrepov, zlasti za pomoč zdravstvu pri izvajanju cepljenja in testiranju na okužbo z novim koronavirusom.

Nekateri ukrepi bodo kljub koncu epidemije ostali. Foto: BoBo
Nekateri ukrepi bodo kljub koncu epidemije ostali. Foto: BoBo

V torek 118 novih okužb, en bolnik umrl

V torek so opravili 2643 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili 118 okužb, je sporočila vlada. Pozitivnih je bilo torej 4,5 odstotka PCR-testov. V bolnišnicah zdravijo 121 covidnih bolnikov, od tega jih 38 potrebuje intenzivno zdravljenje. V torek je umrl en covidni bolnik.

Poleg tega so v torek opravili še 24.939 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate potrjujejo s PCR-testiranjem.

Delež pozitivnih testov je bil za 0,3 odstotne točke nižji kot v ponedeljek. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 113, dan prej pa je bilo 132.
V bolnišnicah zdravijo enega covidnega bolnika manj kot dan prej, dva manj potrebujeta intenzivno zdravljenje.

Po podatkih vlade je doslej covid-19 prebolelo 250.016 ljudi. S prvim odmerkom je cepljenih 48,8 odstotka starejših od 18 let, kar je 774.892 prebivalcev, in 59,6 odstotka starejših od 50 let oz. 522.417 ljudi. Z drugim odmerkom je cepljenih 32,2 odstotka starejših od 18 let (556.922) in 49,1 odstotka starejših od 50 let (430.691).

Vindišar: Kmalu bodo na voljo vsa cepiva

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je v Murski Soboti v okviru kampanje Nalezimo se dobrih navad ‒ cepimo se napovedal, da bodo v kratkem na voljo vsa cepiva proti covidu-19, kar bo dodatni promotor cepljenja. Prebivalcem Pomurja je svetoval, naj nogometni zmagovalni mentaliteti sledijo tudi pri cepljenju.

Pomurje je regija, kjer je odziv na cepljenje najslabši v državi. Po besedah Vindišarja to pripisujejo predvsem velikemu delu okuženih prebivalcev v drugem valu, saj se prebolevniki najbrž še niso odločili za cepljenje, vendar je prepričan, da se bo to izboljšalo. Prebivalce je pozval, naj izkoristijo možnost cepljenja, saj je edino orodje in orožje, s katerim lahko širjenje virusa čim bolj omejimo.

"V prvi vrsti je namenjeno vsakemu posamezniku, vendar se moramo zavedati, da na koncu zaščiti celotno populacijo," je poudaril državni sekretar in se zahvalil vsem, ki so prispevali delež v boju z novim koronavirusom. Posebej je omenil soboško bolnišnico, ki je bila v drugem valu glede na velikost najbolj prizadeta s covidnimi bolniki, zdravstvenim domovom, lokalnim skupnostim in civilni zaščiti.

Murskosoboška bolnišnica. Foto: Televizija Slovenija
Murskosoboška bolnišnica. Foto: Televizija Slovenija

Pomurje vodilna regija glede precepljenosti

Epidemiologinja Teodora Petraš je poudarila, da moramo še naprej upoštevati ukrepe, da upočasnimo širjenje okužbe, dvoodstotni pomurski zaostanek pri cepljenju za slovenskim povprečjem pa po njenem mnenju ni tako velik in se bo zmanjšal. "Pomurje je glede precepljenosti pri obveznih cepljenjih že leta vodilna regija, saj ljudje zaupajo stroki, osebnim zdravnikom in se odzovejo na cepljenje, pomembno pa je, da dobijo strokovne in objektivne informacije," je dodala.

Direktorica soboškega zdravstvenega doma Edith Žižek Sapač je povedala, da so od 27. decembra pri njih cepili 33.000 ljudi, od tega več kot 20.000 z enim odmerkom in dobrih 12.000 z vsemi. Zdaj sproti cepijo vse, ki se prijavijo na kateri koli način, v soboto so cepili nenaročene, to pa bodo nadaljevali ob ponedeljkih in petkih.

Tudi direktor gornjeradgonskega zdravstvenega doma Joža Primožič je poudaril, da je edino orodje v boju z novim koronavirusom cepivo. Kdor je videl, kaj pomeni bolezen, si po njegovih besedah lahko le močno želi, da bi se ljudje cepili. Tudi pri njih bodo v soboto cepili brez naročanja.

Soboški podžupan Zoran Hoblaj, sicer direktor Doma starejših Rakičan, pa je potrdil izkušnjo iz doma, ko so s cepljenjem okužbe praktično izginile, in dodal, da je to posebej pomembno za zaščito drugih, predvsem ranljivih skupin.

Kampanja Nalezimo se dobrih navad ‒ cepimo se

Informativno in ozaveščevalno kampanjo Nalezimo se dobrih navad ‒ cepimo se izvaja Urad vlade za komuniciranje v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in ministrstvom za zdravje na stojnicah po Sloveniji, kjer so tudi predstavniki stroke, lokalne skupnosti in vlade. Prebivalce želijo tako podrobno seznaniti o cepivih, cepljenju in naročanju na cepljenje ter čim bolj poljudno in strokovno odgovoriti na njihove morebitne dileme, strahove in pomanjkljive ali neustrezne informacije.

Množično cepljenje v Mariboru

Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor organizira za vse občane mesta Maribor in okoliških občin množično cepljenje proti covidu-19 brez predhodnega naročanja v četrtek in petek. V ta namen imajo na razpolago 3500 odmerkov cepiva Johnson & Johnsona in 13.500 odmerkov cepiva AstraZenece.

Množično cepljenje bo potekalo v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja na Koroški cesti 130 v Mariboru, kjer mariborski zdravstveni dom tudi sicer izvaja cepljenje proti covidu-19.

V četrtek med 9. in 13. uro ter med 14. in 19. uro bodo cepili s cepivom Johnson & Johnsona, v petek med 8. in 13. uro ter med 14. in 19. uro pa s cepivom Johnson & Johnsona do porabe zalog, nato pa z AstraZenecinim cepivom, so sporočili. Na cepljenje se ni treba predhodno naročiti. Občanke in občani, ki se želijo cepiti, morajo imeti s seboj kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Cepljenje brez naročanja tudi na severnem Primorskem. Foto: BoBo
Cepljenje brez naročanja tudi na severnem Primorskem. Foto: BoBo

Cepljenje brez naročanja zdaj tudi na severnem Primorskem

Vsi štirje zdravstveni domovi na severnem Primorskem bodo v naslednjih dneh organizirali cepljenje proti covidu-19 z AstraZeneco za vse doslej neprijavljene oziroma nenaročene. Že popoldne se bo mogoče cepiti v Zdravstvenem domu Ajdovščina, v četrtek v zdravstvenih domovih Tolmin in Nova Gorica, v soboto pa še v Idriji.

V Ajdovščini bodo nenaročene cepili med 17. in 19. uro v prostorih Zdravstvenega doma Ajdovščina. Na cepljenje lahko pridejo vsi, ki imajo osebnega zdravnika v njihovem zdravstvenem domu ter vsi prebivalci občin Ajdovščina in Vipava. Na voljo bo 200 odmerkov cepiva AstraZenece, vsi zainteresirani pa morajo s seboj imeti kartico zdravstvenega zavarovanja, je za STA povedal direktor ajdovskega zdravstvenega doma Egon Stopar. Povedal je še, da bodo cepljenje z drugim odmerkom predvidoma izvajali že po štirih tednih oziroma najpozneje po 12 tednih od prejema prvega odmerka cepiva.

Cepilni center Tolmin bo cepljenje nenaročenih oseb proti covidu-19 organiziral v četrtek med 12.45 in 14.30 v prostorih Kinogledališča Tolmin. Prav tako kot v Ajdovščini bodo zainteresiranim ponudili cepivo AstraZenece, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za severno Primorsko.

Prav tako v četrtek bodo nenaročene osebe cepili tudi v Novi Gorici, in sicer med 9. in 17. uro v prostorih materinske šole. Cepljenje s cepivom AstraZenece je namenjeno vsem slovenskim državljanom, osebam s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji in zaposlenim na Goriškem. Vsi morajo zato imeti s seboj kartico zdravstvenega zavarovanja ali potrdilo o bivališču ali zaposlitvi.

Cepljenje s prvimi odmerki za neprijavljene bo potekalo v soboto med 9.30 in 11. uro tudi v Cerknem. Organizirano bo v prostorih Prostovoljnega gasilskega društva Cerkno. Še pred tem pripravljajo cepljenje za zaposlene iz podjetja Eta Cerkno. Zdravstveni dom Idrija sicer uspešno tedensko cepi tudi po več kot 1000 ljudi, to so naročeni prebivalci občin Idrija in Cerkno.

V ljubljanski porodnišnici od četrtka znova mogoča prisotnost spremljevalca ves čas poroda

Od četrtka bo v porodnišnici Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana pod določenimi pogoji dovoljena prisotnost zdravega spremljevalca pri porodu celoten čas zdravstvene obravnave porodnice v porodnem bloku.

Spremljevalci oz. spremljevalke morajo poleg negativne epidemiološke anamneze, predhodno izpolnjene na vprašalniku o zdravstvenem stanju, izpolnjevati tudi enega izmed t. i. PCT-pogojev. Tako morajo predložiti bodisi negativni hitri antigenski test, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, ali PCR-test, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa.

Lahko tudi predložijo dokazilo o cepljenju proti covidu-19, s katerim dokazujejo, da je preteklo od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech najmanj sedem dni, od drugega odmerka cepiva Moderna najmanj 14 dni, od prvega odmerka cepiva AstraZeneca najmanj 21 dni oz. od odmerka cepiva proizvajalca Johnson & Johnson najmanj 14 dni. Če so se cepili s cepivi Sputnik, CoronaVac ali Sinopharm, mora od drugega odmerka miniti vsaj 14 dni.

Lahko pa pokažejo tudi dokazilo o pozitivnem rezultatu PCR-testa, ki je starejši od 10 dni, a ni starejši od šestih mesecev, zadostuje tudi potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela covid-19, pri čemer od začetka simptomov ne sme miniti več kot šest mesecev, navaja UKC na spletni strani.

Prisotni so lahko tudi spremljevalci, ki so preboleli covid-19 v zadnjih osmih mesecih in so se v tem času tudi cepili. V tem primeru zadostuje en odmerek mRNK-cepiv.

Če spremljevalec ne izpolnjuje teh pogojev oz. nima omenjenih dokazil, je še vedno lahko prisoten pri porodu, a le v aktivni fazi, pred tem pa mora izpolniti vprašalnik o zdravstvenem stanju in potrditvi negativne epidemiološke anamneze.

Tudi za spremljevalca je predvidena ustrezna zaščitna oprema, to so zaščitni plašč, prevleka za obuvala in kirurška maska, ki jo zamenja na dve uri.

Za prisotnost pri porodu mora spremljevalec pokriti stroške osebne varovalne opreme v znesku 20 evrov.