Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Ponekod že omejujejo sprejem bolnikov, saj medicinske sestre odhajajo za boljšim plačilom in lažjim delom v druge poklice, na razpise pa skorajda ni odziva. S takšnim pismom se Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije obrača na predsednika vlade in prosi za nujen sestanek. Samo našo največjo bolnišnico je v letu dni zapustilo skoraj 300 od 3700 sester.

Zdaj je vrag v resnici vzel šalo, medicinske sestre odhajajo iz poklica, v tujino, se upokojujejo, na izpraznjena mesta pa novih ni, pravi predsednica zbornice, Monika Ažman: "Alarmantno je, če te pokliče kolegica iz ene regijske bolnišnice in pove, da je dobila na mizo pet odpovedi medicinskih sester v enem dnevu. Vsaka, ki odide, je preveč."

V ljubljanskem UKC-ju je bilo med epidemijo 280 odpovedi, od tega samo letos skoraj 100. "Veliko medicinskih sester je odšlo tudi v Hofer. Tudi v Lidl. V trgovine, za blagajno. In ko smo jih vprašali, ampak vendarle, a je to lažje – ja, je lažje," je ponazorila glavna sestra sestra Zdenka Mrak.

Na največji, kirurški kliniki jih je od 1250 sester le 500 sposobnih dela brez omejitev, kot so starost, starševstvo, invalidnost, znanje. Kljub večji obremenitvi preostalih se zmanjšuje sprejem bolnikov, ker ni mogoče zagotoviti nege po operaciji. Odhajajo, ker obremenitve trajajo predolgo, pa tudi, ker "je vse treba na hitro, da se ne morejo posvetiti bolniku, ko kaj vpraša, da nimajo časa, da se z njim pogovorijo, vse preveč stvari je naenkrat", je povedala Mrak.

Prvi korak, da bi se vrnili v zdravstvo, je izboljšati vrednotenje dela, za koliko, nazorno pove Ažman: "Lahko to verjetno primerjamo tudi z nekim dolgoročnim kreditom, da bi si lahko ustvaril normalne bivanjske pogoje, družino. Številni mlajši pravzaprav govorijo, da se s s takšno plačo, kot jo imajo, ne morejo osamosvojiti."

Tudi svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da se bodo po epidemiji, ko bo popustil altruizem, zgodili veliki odlivi iz zdravstvene nege. Razmere zahtevajo takojšnje ukrepanje, pravita sogovornici, zato poziv odločevalcem, preden bo prepozno.