Slovenija ima z britansko farmacevtsko družbo GlaxoSmithKline že sklenjeno pogodbo za 800.000 doz cepiva, za 550.000 doz cepiva pa se še pogovarja s švicarskim Novartisom, je povedal državni sekretar. Foto: EPA
Slovenija ima z britansko farmacevtsko družbo GlaxoSmithKline že sklenjeno pogodbo za 800.000 doz cepiva, za 550.000 doz cepiva pa se še pogovarja s švicarskim Novartisom, je povedal državni sekretar. Foto: EPA

Po prvi pošiljki cepiva 22. oktobra bodo po besedah Eržena, ki se je v Luksemburgu udeležil izrednega zasedanja ministrov EU-ja za zdravje, najprej cepljeni zdravstveni delavci, po drugi pošiljki novembra pa še preostale najbolj rizične skupine.

Poleg zdravstvenih delavcev je po Erženovih besedah treba zaščititi še osebe, zaposlene v dejavnostih, ki so bistvenega pomena za delovanje vsakega sistema - na področju prometa, energije in telekomunikacij.

Sicer pa so po opredelitvi ministrov tri prednostne skupine: osebe, starejše od šestih let, ki imajo kronične pogoje povečanje tveganja obolelosti, na primer hudo astmo ali bolezni srca in ožilja, nosečnice in zdravstveni delavci. Vsaka država članica pa se na podlagi tega sama odloči, kako bo ukrepala.

Od izbruha nove gripe aprila v Mehiki je po najnovejših podatkih WHO zaradi te bolezni umrlo najmanj 4.525 ljudi, od tega 3.292 v obeh Amerikah, najmanj 193 pa v Evropi. V Sloveniji po Erženovih besedah ni natančnih podatkov o tem, koliko je obolelih za novo gripo.

Pogodba z Novartisom še ni podpisana
Slovenija ima z britansko farmacevtsko družbo GlaxoSmithKline že sklenjeno pogodbo za 800.000 doz cepiva, za 550.000 doz cepiva pa se še pogovarja s švicarskim Novartisom, je povedal državni sekretar. Glede poteka pogovorov z Novartisom je pojasnil, da je zdaj na potezi farmacevtska družba in da je treba doreči predvsem še ceno.

Ministri EU-ja za zdravje so na izrednem zasedanju v Luksemburgu, potem ko je Evropska komisija v prejšnjih dveh tednih odobrila tri cepiva proti novi gripi, opredelili strategijo uporabe teh cepiv in obveščanja o novi gripi.

Države članice so se tokrat prvič uspele dogovoriti tudi za delitev zalog cepiv v primeru, da bo ena od njih resnično prizadeta. V primeru ptičje gripe in sarsa jim to namreč ni uspelo.