Foto: BoBo
Foto: BoBo

Poleg nadzora bodo glede na očitke v medijih podali tudi prijavo pristojnim organom pregona, je napovedal generalni direktor klinike Bojan Zalar.

Portal N1 je po prvih pričevanjih o nasilju zaposlenih nad pacienti pred kratkim objavil še pričevanji izrednih študentk z dolgoletnimi izkušnjami v zdravstvu, ki sta že decembra 2022 prijavili fizično nasilje nad starejšimi pacienti na enoti za gerontopsihiatrijo.

Pridobili pa so tudi dokumentacijo, ki dokazuje, da so o neprimernem odnosu do bolnikov poročali tudi zaposleni.

Zalar: Sklepamo, da gre za pritisk interesnih skupin

O dogajanju, ki sta ga v mediju opisovali študentki, je vodstvo ljubljanske psihiatrične klinike izvedelo šele iz vsebine medijskega prispevka, je dejal generalni direktor Zalar.

"Vodstvo UPK-ja Ljubljana je bilo nad obtožbami neimenovanih virov v medijih o nasilju zaposlenih nad pacienti znova negativno presenečeno. Sklepamo, da so v ozadju drugi interesi nam neznanih interesnih skupin, ki izvajajo pritisk na delovanje UPK-ja Ljubljana prek tovrstnih zgodb," je poudaril Zalar.

Vsakršne sume o neprimernih, neustreznih ali celo nasilnih dogajanjih UPK Ljubljana po njegovih besedah jemlje resno in v skladu s pristojnostmi ustrezno ukrepa. Vse prijave o domnevnem nasilju, tudi če so se nanašale na dogodke izpred več let, klinika je in bo po njegovih besedah vedno obravnavala celostno.

Ob tem je Zalar pojasnil, da so v zadnjih petih letih v povezavi z incidenti, ki so se nanašali na pritožbe pacientov ali njihovih svojcev glede domnevnega nasilja zaposlenih, izvedli pet izrednih strokovnih nadzorov. Noben po njegovih besedah ni potrdil nasilnega ravnanja zaposlenega oziroma več zaposlenih nad pacienti.

Izredni strokovni nadzor, ki je bil izveden nazadnje, je obravnaval prijavo o neprimernem vedenju tehnika do pacientke s konca leta 2022. Nadzor je bil zaključen na začetku oktobra in ni potrdil očitanih dogajanj, zagotavlja Zalar.

"Niti eden izmed 15 zaposlenih, ki bi lahko povedali ali podali koristne informacije o domnevnem nasilnem ravnanju, niso tega potrdili. Nasprotno, vseh 15 je izrecno zanikalo, da bi osebno videli, slišali ali zaznali zaposlenega pri dveh omenjenih domnevnih neprimernih ravnanjih oziroma katerem koli drugem neprimernem ali nasilnem ravnanju do pacientov," je še sporočil generalni direktor ljubljanske psihiatrične klinike.

N1: Več ljudi je potrdilo nasilje

Portal N1 je konec maja prvič poročal o razmerah na ljubljanski psihiatrični kliniki. Po pogovorih s pacienti, njihovimi svojci, več zaposlenimi, nekdanjimi zaposlenimi in drugimi so zapisali, da jim je več sogovornikov potrdilo, da so bili žrtve nasilja ali da so bili nasilju priča.

Vodstvo bolnišnice je očitke zanikalo, ministrstvo za zdravje pa se je po prijavah, ki so jih dobili že prej, odločilo za sistemski nadzor, ki pa še ni končan.