Psilocibin je naravno prisotna psihedelična spojina, ki jo proizvaja več kot 200 vrst gliv. Gobe, ki vsebujejo to snov, so poznane tudi pod imenom
Psilocibin je naravno prisotna psihedelična spojina, ki jo proizvaja več kot 200 vrst gliv. Gobe, ki vsebujejo to snov, so poznane tudi pod imenom "nore" ali "magične" gobe. Foto: EPA

V raziskavi o vplivu psihedelične spojine psilocibin na zdravljenje depresije, ki je bila objavljena v strokovni reviji New England Journal of Medicine, je sodelovalo 233 ljudi iz desetih držav Evrope in Severne Amerike. Večina sodelujočih se je s hudo obliko depresije spopadala že vsaj leto dni, v povprečju pa so bili stari približno 40 let. Raziskovalci z Inštituta za psihiatrijo, psihologijo in nevroznanost londonskega kraljevega kolidža in Fundacije South London & Maudsley, ki se osredotoča na duševno zdravje, so v okviru raziskave preizkušali vpliv različnih odmerkov psilocibina.

Sodelujoči v raziskavi so tako prejeli en miligram, 10 miligramov ali 25 miligramov psilocibina, pri čemer je najboljše rezultate dal največji odmerek. 25-miligramska tableta psihoaktivne snovi, ki jo najdemo v več kot 200 glivah po svetu, je paciente spravila v stanje, ki je podobno sanjam, kar po navedbah raziskovalcev poveča verjetnost, da bosta psihiatrična obravnava in zdravljenje uspešno.

Izsledki so bili spodbudni – eden od treh sodelujočih v raziskavi po enem 25-miligramskem odmerku psilocibina po treh tednih ni bil več diagnosticiran kot depresiven, eden od petih pa je občutno izboljšanje občutil tudi 12 tednov po zaužitju. Avtor študije, psihiater James Rucker, je za BBC dejal, da naj bi imelo zdravilo "neposredno delovanje na možgane, jih spravilo v prožnejše stanje in zagotovilo okno priložnosti za terapijo". Znanstveniki sicer učinke psilocibina na duševne motnje preučujejo že leta, ob tem pa poudarjajo, da so potrebne nadaljnje obsežnejše študije z veliko daljšim spremljanjem vplivov.

Od šest- do osemurni "trip" in preusmeritev pozornosti

Kratkoročni stranski učinki zaužitja psilocibina so sicer lahko strah vzbujajoči, zato mora imeti pacient na voljo ustrezno podporo. Pacienti so po zaužitju tablete legli v posteljo v mirni sobi, psihedelično delovanje spojine pa so čutili od šest do osem ur. Tako imenovani "psihedelični trip" je eden od njih opisal kot "budne sanje". Kot je pojasnil Rucker, je lahko izkušnja zelo pozitivna, lahko pa je tudi negativna. "Skupaj z občutki ponovne povezanosti s sabo in svojimi občutki, se lahko na primer pojavijo tudi težki spomini iz preteklosti," je pojasnil. Naslednji dan po zaužitju in teden po tem so bolniki dobili psihološko podporo, da so spregovorili o svojih izkušnjah.

Kot je za BBC pojasnil psihoterapevt Nadav Liam Modlin, so številni sodelujoči po psihedeličnem doživetju od vprašanja 'kaj je narobe z mano' svojo pozornost preusmerili na vprašanje 'kaj se mi je zgodilo'. Nekateri sodelujoči v vseh skupinah so ob tem imeli stranske učinke, kot so glavoboli, slabost, huda utrujenost in samomorilne misli. Raziskovalci so povedali, da to ni bilo nenavadno – drugi strokovnjaki pa ob tem opozarjajo, da bi lahko to predstavljalo nevarnost.

Profesor Andrew McIntosh, vodja oddelka za psihiatrijo Univerze v Edinburgu, je dejal, da je raziskava zagotovila "najmočnejše dokaze do zdaj", ki kažejo, da so nadaljnja, večja in daljša preizkušanja psihedelikov upravičena. "Psilocibin lahko [nekega dne] predstavlja potencialno alternativo antidepresivom, ki se predpisujejo desetletja," je dodal. Nekateri drugi strokovnjaki ob tem poudarjajo, da so učinki po 12 tednih začeli izzvenevati. "Depresija je lahko dolgotrajna težava in treba je uporabiti veliko daljša obdobja spremljanja od 12 tednov," je dejal Ravi Das z University College London.

Obširnejša preiskava, ki naj bi se začela kmalu, bo preučevala, koliko odmerkov je potrebnih za preprečitev ponovitve depresije. Raziskovalci ocenjujejo, da lahko do odobritve uporabe psilocibina za zdravljenje depresije pretečejo tri leta.