Člani sveta bolnišnice so se sicer na današnji seji tudi lotili razprave o davčnem inšpekcijskem nadzoru, ki je v ptujski bolnišnici potekal od lanskega septembra pa do letošnjega aprila. Foto: MMC RTV SLO/Danijel Poslek
Člani sveta bolnišnice so se sicer na današnji seji tudi lotili razprave o davčnem inšpekcijskem nadzoru, ki je v ptujski bolnišnici potekal od lanskega septembra pa do letošnjega aprila. Foto: MMC RTV SLO/Danijel Poslek

Glavni razlog za slabše poslovanje od pričakovanj je nerealizacija programa dela in nižanje cen zdravstvenih storitev, vse skupaj pa ogroža cilj vodstva bolnišnice, da bi ob koncu leta imeli pozitiven poslovni rezultat.
Pred približno mesecem dni je svet ptujske bolnišnice sprejel letošnji načrt finančne sanacije in poslovanja bolnišnice. Ta je predvideval, da bi po več letih rdečih številk letošnje poslovno leto bolnišnica vendarle končala nad pozitivno ničlo. A poslovanje bolnišnice v prvih štirih mesecih letošnjega leta je bilo slabše od pričakovanj in tako je minus konec aprila znašal nekaj manj kot 160 tisoč evrov.
"Takšen rezultat je posledica več razlogov. Bolnišnica ni realizirala programa dela, prav tako pa so se v letošnjem letu znižale cene zdravstvenih storitev," pojasnjuje Boris Kmetec, pomočnik direktorice za finančne zadeve.
Prav tako niso spodbudne napovedi za prihodnje mesece, saj bo višji DDV dodatno obremenil zdravstvo, za ptujsko bolnišnico po Kmetčevih navedbah to pomeni 100 tisoč evrov na leti ravni. "Ob tem bo treba izplačati razliko do premalo izplačanega regresa za lani ter vse zakonsko pripadajoče obresti. To bo skupaj z nižjimi prihodki negativno vplivalo na poslovni rezultat in tudi na likvidnostni tok bolnišnice," še dodaja Kmetec. Vse to pomeni, da bo bolnišnica letos težko dosegla zastavljeni cilj pozitivnega poslovanja.
Člani sveta bolnišnice so se sicer na današnji seji tudi lotili razprave o davčnem inšpekcijskem nadzoru, ki je v ptujski bolnišnici potekal od lanskega septembra pa do letošnjega aprila. Nadzor je sicer pokazal številne nepravilnosti pri plačevanju plač prek pogodb samostojnih podjetnikov, predsednica sveta zavoda Štefka Presker pa je ob tem poudarila, da so člani sveta zavoda že leta 2011 opozorili na sporno prakso. Takratno vodstvo - bolnišnico je vodil Robert Čeh - teh pripomb ni upoštevalo, zato nad odločitvijo davčne uprave in nad uvedbo inšpekcijskega nadzora ni bila presenečena. Bolnišnica bo zdaj sicer podala ugovor na odločitev davčnih organov, dejstvo pa je, da bi lahko bolnišnica plačala tudi do pol evrov milijona kazni.

Danijel Poslek, Radio Slovenija